Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše ih je u Slavoniji

Ukrajinci u Hrvatskoj spremaju se za prihvat izbjeglica: "Teško je, kao i kad je kod nas bio rat..."

Aktualno Galerija Vlado Karešin - 1 Vlado Karešin - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marina Bešić Đukarić Marina Bešić Đukarić Foto: DNEVNIK.hr Vlado Karešin - 3 Vlado Karešin - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlado Karešin - 2 Galerija 1/4 >>
Cijela Hrvatska je uz ukrajinski narod. Posebno istok koji dobro zna što znače ratne strahote i svakodnevno bombardiranje. U Domovinskom ratu život je izgubio i velik broj hrvatskih Ukrajinaca. Na nogama je i ukrajinska zajednica u Hrvatskoj. U našoj zemlji živi 1878 pripadnika te nacionalne manjine, najviše ih je u Slavoniji.

Sa strepnjom prate događaje u svojoj domovini i pripremaju se na mogući dolazak prognanika i izbjeglica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

U Slavonskom Brodu u petak navečer sastao se Krizni stožer ukrajinskih društava s područja Brodsko-posavske županije, u subotu ili najkasnije u ponedjeljak sastaje se i Vijeće ukrajinske nacionalne manjine u Vukovaru.

Svima je na stolu jedna točka dnevnog reda, a to je priprema za pomoć svojim sunarodnjacima.

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić o toj je temi razgovarala s predsjednikom Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, Vladom Karešinom.

Kako je Karešin rekao, dogovoreno je da će, što se tiče prihvata izbjeglica, sudjelovati s Vladom RH. "Mi se želimo uključiti u sve. Dogovaramo se s dijelovima Hrvatske u kojima žive Ukrajinci", rekao je Karešin.

Kolone duge 16 kilometara

Navodi da nema točnu procjenu kad bi prve izbjeglice mogle doći i koliko bi ih moglo doći.

"Ljudi su već na granici Ukrajine i Poljske. Kolone su 16 kilometara dugačke i dugo se čeka na prelazak u Poljsku. Autobusima će biti prevezeni u dijelove koji će ih prihvatiti", objasnio je.

Rat u Ukrajini za sve je vrlo emotivan. "Teško je, kao i kad je kod nas bio Domovinski rat. Svi smo uzeli puške i išli u rat, a to se događa, vjerujem, i u Ukrajini. Rekli su nam da su odaziv i moral visoki, što je velika stvar za Ukrajince. Njih je 45 milijuna i neka ih je 20 posto sposobnih, oni će obraniti zemlju", zaključio je Karešin.

Za humanitarnu krizu priprema se i Hrvatski crveni križ, koji radi na definiranju prihvatnih kapaciteta.

Za sada se veći broj izbjeglica očekuje u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, no i Hrvatska želi biti spremna. Aktivirana je i njihova služba traženja, a pokreće se i apel pomoći za raseljene i izbjegle.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene