Koronavirus u Kini - 1
Koronavirus u Kini - 1 Foto: Afp

Malezijsko ministarstvo zdravstva priopćilo je u subotu da je 83-godišnja Amerikanka nakon testiranja pozitivna na koronavirus, što je 22 slučaj te bolesti u zemlji.


Testiranja 83-godišnje Amerikanke u Maleziji pokazala su da je zaražena koronavirusom. Žena je u petak sletjela u Maleziju zajedno sa 145 drugih putnika s kruzera Westerdama kojemu je u četvrtak odobreno pristajanje u kambodžanskoj luci Sihanoukvilleu.

Vezani članci Humor inspiriran koronavirusom Pogledajte urnebesnu kompilaciju koja nas je nasmijavala u jeku epidemije Prazna crkva na Cvjetnicu Cvjetnica kao nijedna prije: Vjernici slavlja mogu pratiti na televiziji ili internetu, nema mise u katedrali...

Ta žena prva je osoba s kruzera MS Westerdam u koje je potvrđena zaraza koronavirusom. I njezin je suprug imao simptome, no njegov je test bio negativan. Taj par je jedini među 145 putnika koji je imao simptome, navodi agencija Reuters.

Kruzer dva tjedna bio na pučini

Kruzer u američkom vlasništvu, na kojemu je bilo 1455 putnika i 802 člana posade, dva tjedna je bio na pučini jer mu pet zemalja nije odobrilo ulazak. Putnici su bili redovito pregledavani dok su bili na brodu, no dosad kod niti jednog putnika nije bio potvrđen koronavirus.

Kruzer Westerdam vlasništvo je kompanije Holland America Line, a u kambodžansku luku Sihanoukville pristao je kasno u četvrtak pošto su mu prethodno odbili pristajanje Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavisrusom.

Na brodu je u subotu ostalo manje od 300 osoba jer su putnici preusmjereni kućama preko zračnih luka u Phnom Penhu i Kuala Lumpuru u Maleziji.

Proširio se novi soj virusa

Američki predsjednik Donald Trump zahvalio je Kambodži što je preuzela brod. Kruzeri diljem Azije bude strah u lukama jer lokalno stanovništvo strahuje od širenja virusa. Vijetnam je tako u petak odbio primiti dva broda.

Slučajem Amerikanke koja je testirana pozitivna na koronavirus broj potvrđenih zaraza u Maleziji narastao je na 22. Osamdesetogodišnji kineski turist koji je umro je u paršikoj bolnici od plućne bolesti koju je prouzročio koronavirus, prva je smrtna žrtva u Europi, odnosno četvrta izvan matične Kine.

Novi soj virusa proširio se na više od 20 zemalja i zarazio desetke tisuća te usmrtio više od 15000 ljudi. Singapursko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u subotu o pet novih slučajeva koronavirusa, nakon čega se ukupan broj zaraženih u toj zemlji penje na 72. (Hina)