Osim što su talibani od Amerikanaca dobili mnoštvo opreme u nasljeđe, ostavljeni su deseci K-9 radnih pasa kojima život ovisi samo o volji talibana. Sva oprema koja je ostala na afganistanskom tlu je onemogućena i neiskoristiva.

Galerija


Nakon što su se Amerikanci povukli iz Kabula, kako je i prethodno najavio predsjednik Joe Biden, iza sebe su ostavili veliko nasljeđe talibanima.

Deseci radnih K-9 pasa, oko 200 civila i mnoštvo vojne opreme američke vojne snage ostavili su iza sebe talibanima na raspolaganje. Grupe za zaštitu životinja objavile su da je to smrtna presuda za životinje koje se suočavaju s mučenjem od strane talibana. Između ostalog, talibani imaju na raspolaganju i oko 70 vozila koji su zaštićeni od mina, 27 Humveeja i 73 aviona. Ipak, veći dio opreme je onemogućen.

 

 

Prije nego što su posljednji američki vojnici otišli, onesposobili su brojne zrakoplove i oklopna vozila - kao i visokotehnološki raketni obrambeni sustav u zračnoj luci, rekao je američki general.

Prozori na pilotskoj kabini su razbijeni, kao i ploče s instrumentima, a zrakoplovne gume izbijene.

Onemogućen je i sustav koji se koristio za zaštitu zračne luke od raketnih napada.

Sustav je u ponedjeljak pomogao u obrani od pet raketnih bacača džihadističke grupe Islamska država.

Davor Božinović Božinović o dolasku migranata iz Afganistana: ''EU treba zauzeti zajedničko stajalište o sprječavanju velikih migrantskih valova''

Afganistan nakon odlaska SAD-a - 1 Utihnula glazba u Afganistanu: "Nema upozorenja, ljudi su je sami ugasili''; ''Uplašeni smo jer talibani tuku''

Udruga American Humane već je prozvala Kongres da spase pse. Robert R. Ganzert rekao je u priopćenju da je pogođen informacijom da je vojska ostavila pse koji će sada biti mučeni i ubijeni u rukama neprijatelja, piše Daily Mail.

"Ti hrabri psi rade isti opasni, spasonosni posao kao i naši vojni psi i zaslužuju bolju sudbinu od ove na koju su osuđeni. Ova besmislena sudbina postaje još tragičnija jer je American Humane spreman, ne samo pomoći u prijevozu pasa na američko tlo, već i osigurati njihovu cjeloživotnu medicinsku skrb", rekao je.

Mnogi kritiziraju i predsjednika Bidena zbog kršenja obećanja da će ostati sve dok svi građani ne budu prevezeni na sigurno.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju