Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

David Headley iz Chicaga na sudu priznao da je izviđao mete za napad u Mumbaiju 2008. i sudjeovao u pripremi samoubilačkog napada na danske novine u kojem je po uputama svojih suučesnika trebao odrubiti glavu svim zarobljenim.


Headley, star 49 godina, surađuje s američkim istražiteljima od njegovog uhićenja u listopadu i riskira kaznu doživotnog zatvora iako je izbjegao smrtnu kaznu, rekli su tužitelji. On je priznao krivnju po 12 točaka optužbe, uključujući zavjeru za ubojstvo državljana SAD-a, Indije i Danske, i pomaganje militantne islamističke skupine Laškar-e-Taiba, rekao je sudac suda u Chicagu Harry Leinenweber. Datum izricanja kazne još nije određen.

Vezani članci Domagoj Mikić na Markovu trgu Nakon deset mjeseci složen mozaik bezumnog čina na Markovu trgu, barikade i dalje ostaju: "Motiv napada još uvijek nije poznat" Očevid na Markovu trgu nakon pucnjave DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma

>> Indija: Uhićena dvojica zbog pokušaja napada u Mumbaiju

U dogovoru s tužiteljima Headley je obećao surađivati i svjedočiti protiv drugih optuženih u zamjenu za obećanje da neće biti izručen Indiji, Pakistanu ili Danskoj. U napadu islamskih ekstremista u Mumbaiju ubijeno je 166 osoba a napad na danske novine, mišljen kao osveta za objavu karikatura proroka Muhameda 2005. godine koje su uvrijedile dio muslimana, nije izvršen. (Hina)