Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč saveznoj sudskoj zabrani

3D printano oružje želi učiniti dostupnim svima: "Svatko tko želi nacrte će ih dobiti, sami mogu odrediti cijenu"

Cody Wilson, vlasnik tvrke Defense Distributed, drži isprintani pištolj (Foto: AFP)
Cody Wilson, vlasnik tvrke Defense Distributed, drži isprintani pištolj (Foto: AFP) Foto: Afp
Cody Wilson, vlasnik tvrtke u Teksasu koja proizvodi 3D tiskane pištolje kojima se ne može ući u trag, izjavio je u utorak kako je počeo prodavati nacrte za printanje oružja putem svoje web stranice svima koji to žele napraviti, unatoč saveznoj sudskoj zabrani objavljivanja tih nacrta.

Cody Wilson je na konferenciji za novinare izjavio kako je počeo s prodajom nacrta za izradu 3D oružja, a do sada je, tvrdi, primio gotovo 400 narudžbi, prenosi AP. Rekao je kako će nacrte prodavati vrlo jeftino tako da budu dostupni svima u SAD-u koji to požele.

Pročitajte i ovo Ilustracija logično? Znate li da je na nekim mjestima u SAD-u zabranjeno parkirati unatrag? Razlozi su zanimljivi Ilustracija Vrije na Bliskom istoku Militanti žele više oružja: Obavještajni podaci otkrivaju za što će ga koristiti, a stručnjaci strahuju od izravnog sukoba nuklearnih sila

„Svako tko želi te nacrte će ih dobiti“, rekao je Wilson i istaknuo kako ih može prodavati samo u Americi. „Kupci mogu sami odrediti cijenu“, dodao je.

Wilson je rekao da se nacrti preuzeti s web stranice tvrtke mogu pohraniti na USB memoriju i slati kupcima standardnom poštom, e-mailom ili nekim drugim sigurnim načinom razmjenjivanja. Neke od prvih uputa za printanje 3D oružja bile su plaćene kriptovalutom.

Nakon privremene, donesena trajna zabrana

Devetnaest država u SAD-u tražile su poništavanje nagodbe koju je State Department postigao s Wilsonovom tvrtkom Defense Distributed nakon što su 3D planovi za izradu oružja uklonjeni s popisa oružja i tehničkih podataka koje nije dopušteno izvoziti. Države navode kako online pristup plastičnim pištoljima kojima je nemoguće ući u trag predstavlja sigurnosni rizik.

Sudac Robert Lasnik iz Seattelea, koji je ranije privremeno blokirao objavu nacrta, u ponedjeljak je donio sudsku odluku kojom u potpunosti zabranjuje Wilsonovoj tvrtki da objavljuje nacrte na internetu. „Priroda ovog malog vatrenog oružja kojem ne možemo ući u trag predstavlja jedinstvenu opasnost“, istaknuo je Lasnik.

Iz Ministarstva bez komentara

Washingtonski državni odvjetnik Bob Ferguson, čiji je ured nadgledao federalnu tužbu, izjavio je u utorak kako vjeruje da Lasnikova presuda Wilsonove najnovije radnje karakterizira kao nezakonite.

„Zbog naše tužbe, ponovno je ilegalno objavljivati datoteke koje se mogu preuzeti na internetu. Vjerujem da će savezna vlada Codyja Wilsona, koji sam sebe opisuje kao kriptoanarhista, privesti pravdi", rekao je Ferguson. „U suprotnom, predsjednik Donald Trump će biti odgovoran za svakoga tko je ozlijeđen ili ubijen kao rezultat tih oružja“, upozorio je Ferguson.

Glasnogovornik američkog Ministarstva pravosuđa Andy Reuss odbio je komentirati cjelokupnu situaciju.

Cody Wilson je rekao kako očekuje da će ga države pokušati tužiti ne bi li ga zaustavile da prodaje svoje nacrte, ali i da prikuplja novac za pravnu obranu. Također je rekao kako nastaviti će se i dalje truditi osporavati odluku suca Robert Lasnik.

Izjavio je i kako je nacrte mogao prodati puno ranije, ali je čekao mogućnost da ih objavi na internetu kako bi se nacrti proširili u javnosti što je više moguće. „Ne očekujem zaradu od toga“, dodao je.

Amerikanci žele zabranu nošenja oružja

U SAD-u je porastao broj masovnih pucnjava i korištenja vatrenog oružja zbog čega su diljem SAD-a brojni stanovnici prosvjedovali inzistirajući na zabrani posjedovanja oružja. Broj poginulih od oružja u svijetu najviši je upravo u SAD-u.

Podsjetimo, posljednji slučaj masovne pucnjave u SAD-u dogodio se prije nekoliko dana kada je 24-godišnji David Katz otvorio vatru na turniru videoigara na Floridi. U tom su napadu ubijene tri osobe, uključujući i napadača.

Među najkrvavijim napadima u SAD-u ističe se i pokolj u srednjoj školi u mjestu Parkland na jugu Floride u kojem je ubijeno najmanje 17 osoba. Zbog napada je uhićen 19-godišnji Nicolas Cruz, bivši učenik škole u kojoj je pucao po ljudima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene