Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob na Bliskom istoku

Američki brodovi stižu u Mediteran: Umirovljeni general objasnio što bi se moralo dogoditi da se SAD uključi u rat

Udarna skupina nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford
Udarna skupina nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford Foto: USCENTCOM
SAD šalje bojne brodove i zrakoplove bliže Izraelu, no što bi se moralo dogoditi da se uključi u sukob na Bliskom istoku?

Sjedinjene Američke Države šalju više bojnih brodova i zrakoplova bliže Izraelu u znak podrške, rekao je ministar obrane Lloyd Austin i dodao da će SAD osigurati streljivo za Izrael, a Pentagon će također poslati dodatne borbene zrakoplove u regiju.

Austin je rekao da je naredio premještanje udarne skupine nosača zrakoplova Ford i brodove koji ga podupiru bliže Izraelu: "Naložio sam pomicanje udarne skupine nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford u istočni Mediteran."

Je li vjerojatna izravna intervencija SAD-a, pitaju se neki.

SAD će vjerojatno izravno intervenirati zračnim i pomorskim udarima ako opstojnost Izraela bude ugrožena, kazao je umirovljeni američki general s četiri zvjezdice Barry McCaffrey.

Čovjek koji je bio u vrhu vojske SAD-a opisao je kako bi se takva eskalacija vjerojatno dogodila samo ako bi se bliskoistočni susjedi Izraela snažno uključili.

Ulogu će igrati i ponašanje drugih zemalja u regiji - Sirije, Irana, Egipta, rekao je McCaffrey u gostovanju na MSNBC-ju, piše Insider.

"Pretpostavio bih da će naša potpora Izraelu biti apsolutna te ćemo ako vidimo sirijsku vojnu intervenciju, aktivnu iransku vojnu intervenciju, ići u rat", dodao je McCaffrey.

Pročitajte i ovo Ilustracija Surova stvarnost Sve više maloljetnika sudjeluje u grupnim silovanjima: Dvije europske zemlje posebno su zabrinute

Govoreći o tome kako je SAD objavio da šalje udarnu grupu nosača zrakoplova, uključujući F-35 i F-16, da patroliraju istočnim Sredozemljem i odvrate sveopći rat u koji su uključeni susjedi Izraela, McCaffrey je objasnio da su oni tamo više radi demonstracije sile ili potencijalne neborbene evakuacije.

McCaffrey, koji je služio u Zaljevskom ratu i vodio Južno zapovjedništvo SAD-a od 1994. do 1996. godine, istaknuo je da je riječ o njegovoj vlastitoj procjeni sukoba i da apsolutno nema šanse da bi se bilo koji američki dužnosnik javno složio da bi Amerika mogla zaratiti u Izraelu.

"Ono što govorim jest da ako je postojanje države Izrael u pitanju, ako sirijska vojska intervenira, ako Hezbolah počne nadjačavati Izraelce, po mom sudu, u tom trenutku razmotrili bismo aktivnu intervenciju zračnim snagama i mornaricom", kazao je.

Pročitajte i ovo Posljedica poplava u Indiji Mnogo nestalih Raste broj poginulih nakon strašnih poplava u Indiji: "Da smo ostali još dvije minute, utopili bi se"

Međutim, malo je vjerojatno da će SAD poslati trupe u Izrael, s obzirom na kopnene sposobnosti Izraelskih obrambenih snaga, dodao je McCaffrey.

Na pitanje hoće li i drugi saveznici SAD-a i Izraela također uskočiti, McCaffrey je rekao da je prerano razgovarati o takvom pitanju samo s izravno uključenim Hamasom.

"Mislim da je faktor odvraćanja ono što Bidenova administracija trenutačno želi. Žele se pobrinuti da sirijska vojska i Hezbolah ne uđu u ovu bitku", rekao je. "Ako to učine, to će biti smrtonosna prijetnja postojanju Izraela."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene