Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredni sastanak

Je li sastanak u četiri oka ublažio napetosti? Vrijeme istječe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer Aleksis Tsipras stigao je u ponedjeljak u Berlin gdje je počeo razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja želi osobno od predsjednika grčke vlade čuti kakve planove ima za rješenje grčke dužničke krize.

Aleksis Tsipras i Angela Merkel najprije se sastaju u četiri oka, a potom uz izaslanstva, a žele ublažiti višetjednu napetost u odnosima Grčke i Njemačke, dok Ciprasu i Grčkoj istječe vrijeme za novi dogovor o otplati duga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon sastanka u Berlinu 'Molim vas, ostavimo te sjene prošlosti iza nas' Slika nije dostupna Vraćeni 'na tračnice' Nakon dva mjeseca frustracija, napokon pomak u pregovorima

Tsiprasov prvi posjet Berlinu kao premijera događa se u vrijeme kad jača nestrpljivost kreditora u eurozoni u vezi s grčkim pokušajem novog pregovaranja o paketu pomoći i otplati duga.

Razgovori između Tsiprasa i Merkel počeli su nešto iza 17 sati, a nakon njih trebali bi uslijediti novinska konferencija i radna večera.

Između Grčke i Njemačke napetost raste već tjednima. Počela je atenskim zahtjevom da Berlin plati odštetu za nacističku okupaciju, a pojačala se kad je njemačka televizija emitirala dvije godine staru snimku današnjeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa u kojoj on zorno pokazuje kako bi zadužene zemlje Njemačkoj morale pokazati srednji prst. Varufakis koji tada nije bio ministar odmah je rekao da je to falsifikat, a poslije su se i televizijski producenti ispričali.

Merkel je u četvrtak u njemačkome parlamentu rekla da se veseli Tsiprasovu posjetu. "Imat ćemo vremena za detaljan razgovor, a možda i za svađu", rekla je. Što je bliži ponedjeljak, i iz Atene se čuli pomirljiviji tonovi.

Tsipras je upozorio u pismu što ga je prošli tjedan uputio njemačkoj kancelarki da će Grčkoj biti nemoguće isplatiti dugove koji stižu na naplatu u idućih nekoliko tjedana bez veće financijske pomoći, izvijestila je u ponedjeljak grčka vlada.

Oči EU danas su usmjerene u Angelu Merkel

U pismu od 15. ožujka Tsipras upozorava Merkel da će Grčka biti prisiljena birati između isplate rata kredita, koji prvenstveno duguje Međunarodnome monetarnom fondu (MMF), i isplaćivanja socijalnih transfera, prenio je u nedjelju Financial Times.

Glasnogovornik grčke vlade rekao je da se Tsiprasov posjet Berlinu u ponedjeljak neće bazirati na tim pitanjima jer je pismo poslano prije osam dana i nakon njega je prošli tjedan uslijedio sastanak Tsiprasa i EU-ovih čelnika.

"U pismu je rečeno manje više sve što govorimo od prošlog tjedna - da postoji problem s likvidnošću i da su nam potrebne političke inicijative", rekao je Gabriel Sakelariditis za grčku Mega TV.

Na pitanje novinara je li riječ o prijetnji kada kaže da će Atena prednost dati isplati mirovina i plaća umjesto otplati duga, Sakelariditis je odgovorio: "Nije to prijetnja, to je realnost." (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene