Aleksej Navaljni (Foto: AFP)
Aleksej Navaljni (Foto: AFP) Foto: Afp

Oporbeni vođa Aleksej Navaljni najavio je u srijedu niz skupova u siječnju širom Rusije u svrhu bojkota predsjedničkih izbora sljedeće godine, što će vjerojatno izazvati oštar odgovor Kremlja i policije.


Aleksej Navaljni je otkrio planove nekoliko sati pošto je predsjednik Vladimir Putin, za kojega ankete pokazuju da je veliki favorit na izborima, predao kandidaturu središnjem izbornom povjerenstvu.

Vezani članci Aleksej Navaljni Rusija polako ubija Navaljnog? "Možda ga dovode u situaciju spore smrti i pokušavaju to prikriti" Aleksej Navaljni Rusija odgovorila za zahtjev Zapada za puštanjem Navaljnija: "Histerija koju smo čuli u vezi ovog zakonitog procesuiranja je neviđena"

Povjerenstvo je u ponedjeljak objavilo da se Navaljni ne može natjecati na predsjedničkim izborima zbog uvjetne zatvorske kazne.

Ogorčeni Navaljni, koji je rekao da je kazna dio konstruiranog slučaja pripremljenog kako bi onemogućio njegove političke ambicije, reagirao je pozivom na bojkot izbora.

To je nagnalo Kremlj da zahtijeva istragu u kojoj će se odrediti je li Navaljni svojim tvrdnjama prekršio zakon.

On je međutim u srijedu rekao da će on i njegovi pristaše organizirati skupove 28. siječnja u 85 gradova, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, radi potpore njegovu pozivu na bojkot izbora.

"Nećemo glasati i svakoga ćemo nastojati uvjeriti da ne glasa. Vodit ćemo kampanju (za bojkot) iz sve snage", napisao je na svojoj internetskoj stranici Navaljni.