Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije se probio u selo

Dramatične snimke s Kosova: Vučića dočekali prosvjedi, blokade i zapaljene gume

Napeto na Kosovu zbog posjeta Vučića (Foto: AFP) - 1
Napeto na Kosovu zbog posjeta Vučića (Foto: AFP) - 1 Afp
Aktualno Galerija Napeto na Kosovu zbog posjeta Vučića (Foto: AFP) - 3 Napeto na Kosovu zbog posjeta Vučića (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Napeto na Kosovu zbog posjeta Vučića (Foto: AFP) - 2 Napeto na Kosovu zbog posjeta Vučića (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Napeto na Kosovu zbog posjeta Vučića (Foto: AFP) - 1 Napeto na Kosovu zbog posjeta Vučića (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Napeto na Kosovu zbog posjeta Vučića (Foto: AFP) - 4 Napeto na Kosovu zbog posjeta Vučića (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp +1 Aleksandar Vučić u posjetu Kosovu (Foto: AFP) Galerija 1/6 >>
Nekoliko stotina Albanaca blokiralo je ceste Kosovska Mitrovica - Srbica i onemogućilo dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u selo Banje.

Na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici počeo je program tijekom kojeg se Vučić obratio građanima.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

Kosovska policija je ranije zaustavila Vučića i vozila u njegovoj pratnji na putu prema selu Banje. Na cesti Zubin potok - Banje, Vučiću je zabranjen daljnji put prema cilju. U razgovoru s policajcima je obaviješten o barikadama na dva kilometra od mjesta na kojem je zaustavljen. Poslije razgovora s policijskim dužnosnicima odlučio se vratiti u Kosovsku Mitovicu, a prema tvrdnjama pojedinih beogradskih medija "Albanci su bili spremni za nemire s nesagledivim posljedicama".

Kosovski predsjednik: "Razumijem revolt Albanaca"

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izrazio je u nedjelju razumijevanje za "opravdanu reakciju" veterana Oslobodilačke vojske Kosova protiv posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Dreničkom kraju, te poručio da razumije i razočaranje Srba u selu Banje zbog toga što je Vučić onemogućen u posjetu.

"Kao predsjednik Kosova, razumijem reakciju građana Drenice koji su izrazili opravdani revolt protiv posjeta. Ovo pokazuje da su bol i ratne rane još uvijek svježe. Međutim, kad se trudimo oko mira i pomirenja, prosvjedi i blokiranje puteva nam uopće ne pomažu", naveo je Thaci na Facebooku i dodao da stoga razumije i razočaranje stanovnika srpske zajednice u selu Banje zbog toga što je Vučić spriječen u namjeri da ih obiđe. "Svi se moramo držati i pokazati minimalnu ljudsku kulturu, ljudsko razumijevanje i komunikaciju", naveo je Thaci.

On je istovremeno pozdravio odluku kosovske vlade da otkaže posjet Vučića selu Banje. Thaci se na Facebooku oglasio nakon što je predsjednik Srbije odustao od posjeta Banjama. Kosovski premijer Ramush Haradinaj je ranije saopštio da je zbog novih okolnosti i sigurnosti građana i delegacije Srbije kosovska vlada odlučila otkazati Vučićev posjet Dreničkom kraju. Vučić je svejedno pokušao otići u Banje no nakon što ga je kosovska policija zaustavila vratio se u Kosovsku Mitrovicu.

Stanovnicima Banje se obratio telefonom

Vučić se mještanima sela Banje obratio nešto kasnije telefonom. Stanovnici su ga čuli preko razglasa. "Nisam mogao proći dalje jer nisam htio ugroziti vas i vašu sigurnost. Zato vas molim da se vi Srbi u Banjama držite najsnažnije što možete. Ne želim ugroziti vas i vašu sigurnost. Vaša država bit će uz vas", kazao im je Vučić i dodao kako mu je žao što nije mogao doći "jer to nije htjela prištinska vlast".

U Kosovskoj Mitrovici je položio vijenac na mjesto gdje je ubijen lider Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Uz njega je bila i supruga ubijenog, Milena. "Neki vole spremati puške, ja ih ne volim ali ih se ni ne bojim. Ja ih na oružje neću nikada pozivati, ali nikada nećemo dozvoliti da se puškama i drugim oružjem iživljavaju na našem narodu", kazao je Vučić tom prigodom.

Vulin za sve optužio predsjednika Skupštine Kosova

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je da "iza svega ovoga stoji (predsjednik Skupštine Kosova) Kadri Veseli", te da Veseli "snosi odgovornost za sve što će se dogoditi". Vulin je za komercijalnu provladinu TV Pink rekao da bi incidentnu situaciju na Kosovu morao riješiti KFOR, te da je obveza mirovnih snaga da reagiraju.

"To je sve što imaju - silu. Sada se puca, pred očima cijelog svijeta, naoružani ljudi na Kosovu i Metohiji sada pucaju", rekao je Vulin. Kosovska policija, pak, negira da je bilo pucnjave.

Blokirane prometnice

Ranije je javljeno kako su sve prometnice na putu kojim bi Vučić morao proći blokirane, no on je najavio kako će probati do sela Banje doći okolnim putem. Vučić je u pratnji 15 vozila sigurnosti krenuo prema selu Banja usprkos zabrani te posjete koju je donijela Vlada Kosova.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj priopćio je kako odluka o zabrani posjete Aleksandra Vučića području Drenice stupa na snagu odmah te da je sigurnost građana prioritet. "Sigurnost građana je iznad svega. Ja sam povukao dozvolu Ministarstva vanjskih poslova za posjet predsjednika Srbije u zoni Drenice. Ova odluka stupa na snagu odmah", napisao je na društvenoj mreži. Predsjednik općine Drenice, Bekim Jashari, kazao je kako Vučić u to naselje može tek nakon "isprike za počinjene zločine". Članovi OVK, s kojima su Jašari i jedan zastupnik u kosovskom parlamentu, pale automobilske gume koje su postavljene na barikadama. Prema izvješćima reportera beogradskih medija, Albanci su novinare gađali bocama.

Ne mogu osigurati potrebnu razinu sigurnosti

Kako se doznaje, KFOR i kosovska policija, iako su prvotno odobrili posjet selu Banje, priopćili su da ne mogu osigurati potrebnu razinu sigurnosti za posjetitelje iz Srbije, piše Blic.

Na blokiranom dijelu, udaljenom nekoliko kilometara od Kosovske Mitrovice, čuli su se rafali, javlja RTS. "Izvjesni Rahim Geci je u selu Lauša pucao iz svog naoružanja, valjda da pokaže svoju moć. Sad su organizirane blokade posvuda. Mi znamo tko su i osobe koje sudjeluju i tko su organizatori. To samo pokazuje nemoć i da nisu u stanju čuti poruke mira i čuti da probleme rješavamo laptopima i knjigama, a ne oružjem", komentirao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Beogradski mediji javljaju da su ceste blokirane građevinskim strojevima i kamionima, rasutim balvanima, a broj zapreka i blokiranih prilaza Banjama se povećava, dok pojedini reporteri javlju da prosvjednici pale automobilske gume te da se na terenu čuju i rafali.

Ceste blokirali šleperi i bageri

Okupljeni nose transparente protiv Vučićeve posjete Kosovu. "Vučiću, nećeš proći", piše na transparentima koje nose Albanci. Ceste na nekoliko mjesta blokiraju bageri i šleperi. Prosvjed organiziraju veterani Oslobodilačke vojske Kosova. Selo Banja nalazi se u Srbici, mjestu koje je u potpunosti naseljeno Albancima. U Banjama se, pak, nalazi tristotinjak srpskih kuća.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon što je obaviješten o blokadi prometnice, kazao da se stvari trebaju rješavati riječima i s pameti, a ne oruđem i oružjem.

"Mi, kao narod, moramo pokazati zrelost veću nego ikada. Sada su mi javili da su Albanci i na drugom mjestu blokirali moj put prema Banjama. Jutros je oko 6 sati bilo blokirano jedno mjesto, sad mi kažu da je i na drugom mjestu postavljena blokada. Valjda jedna blokada nije dovoljna, kad preskočite jedne bagere i šlepere pa onda morate i druge. Ili druge ni nećete. To govori kako oni boluju od istih bolesti od kojih smo i mi bolovali. Nadam se da ćemo mi biti u stanju izliječiti sebe i da mnogo pametnijim sredstvima: riječima, razgovorom, snažnom ekonomijom i pameću, a ne oruđem i oružjem, rješavamo stvari. Nikad nisam bio fasciniran nečijom mržnjom, a kad je netko dovoljno ohol i bahat i misli da pokazivanjem simbola vrijeđa mene ili nas, grdno se prevario. Još sam snažnije opredijeljen i za očuvanje mira ali i za očuvanje i srpskih institucija i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", kazao je Vučić.

Ujutro posjetio bolnicu u Kosovskoj Mitrovici

Vučić je ujutro posjetio Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici. Tom je prigodom za KBC Mitrovica i KBC Gračanica uručio medicinsku opremu i vozila: dva opremljena sanitetska vozila, ultrazvuk, operacijski stol za ginekološki odjel, mobilni inkubator, sterilizatore i opremu za operacijsku dvoranu.

Direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović, kazao je da je to područje poznato po ekstremistima i najvećim zločinima koje su počinili Albanci. "Očigledno je da su Albanci nervozni. Ovo nije spontani, već organizirani prosvjed od strane njihovih suboraca i političkog vrha s ciljem da se poremeti posjeta i da se Srbi prestraše", dodao je.

Nakon bolnice, obišao je lokaciju projekt-naselja "Sunčana dolina" kod Zvečana. Vučić bi u Banji trebao posjetiti dječji vrtić "Maja" i razgovarati sa stanovnicima sela. U podne bi se Vučić trebao obratiti Srbima s Kosova na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici.

Pojačane mjere sigurnosti

Podsjetimo, u subotu je srpski predsjednik Aleksandar Vučić stigao na Kosovo. Obišao je Centar za ekologiju, Centar za razvoj sporta i Crveni križ na obali jezera Gazivode u čiju je izgradnju Vlada Srbije uložila više od 200 milijuna dinara.

Mjere sigurnosti pojačane su i u nedjelju na sjeveru Kosova zbog posjeta predsjednika Srbije Aleksandara Vučića. Posjet Kosovu bio je upitan nakon informacija da Priština namjerava spriječiti njegov obilazak vodoopskrbnog sustava Gazivode na sjeveru Kosova, strateškog resursa i jedne od glavnih spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine.

Priština se, unatoč ranijoj zabrani, suglasila sa zahtjevom Beograda da Vučić posjeti Gazivode, i to na prijedlog SAD-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene