Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u srijedu je, u povodu druge godišnjice potpisivanja Subotičke deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, primio predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova, objavljeno je iz kabineta predsjednika i press-službe DSHV-a.


Vučić i Žigmanov razmotrili su realizaciju ključnih inicijativa i konkretnih projekata u području infrastrukture, kulture i obrazovanja, koji će pridonijeti unaprjeđenju položaja hrvatske zajednice u Srbiji, navodi se.

Vezani članci Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije "Vučiću, liječi se!" - U Beogradu unatoč pandemiji koronavirusa održan prosvjed protiv Vučića kojeg je predvodila oporba Slika nije dostupna "Srbija priznala da je bilo problema s hrvatskim udžbenicima"

"Žigmanov je rekao da su dvije trećine dogovorenih projekata realizirane, dok je realizacija ostalih u tijeku. Na sastanku je pozdravljeno i potpisivanje Memoranduma o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu", ističe se u priopćenju sa sastanka u Beogradu.

Predsjednik Vučić naveo je da je ponosan što Srbija ispunjava obećano i pozvao je građane Srbije da poštuju hrvatsku zajednicu „jer su oni ravnopravni građani naše zemlje s kojima smo živjeli i živjet ćemo u miru i slozi“.

Prošloga tjedna u Novome Sadu hrvatska ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sa srbijanskim kolegama potpisala je Memorandum o osnutku lektorata hrvatskog jezika i književnosti, koji će sredstvima Hrvatske biti otvoren na Filozofskom fakultetu.

Prethodno je u Subotici otvoren novi obrazovni profil u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici, a od jeseni redovita nastava na hrvatskom jeziku počinje u Beregu, selu na sjeveru Bačke u Vojvodini.

Također, dio rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu otkupljen je novcem države Srbije i Hrvatsko nacionalno vijeće ušlo je u posjed dijela te povijesne građevine.

Ovo je bio drugi izravni susret srbijanskog predsjednika Vučića i čelnika DSHV-a Žigmanova. Prvi je bio u veljači ove godine. (Hina)