Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvojeni ispraćaj

Na ratnoj nozi postojano: Banožić se ukazao pred vojnicima, nakon njega i Milanović

Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 3
Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 3 Mario Banožić / FB
Aktualno Galerija Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 3 Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 3 Foto: Mario Banožić / FB Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 5 Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 5 Foto: Mario Banožić / FB Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 4 Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 4 Foto: Mario Banožić / FB Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 2 Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 2 Foto: Mario Banožić / FB +4 Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 1 Galerija 1/9 >>
Hrvatski vojnici često imaju neobičnu čast da ih odvojeno posjećuju ministar obrane i predsjednik Republike te vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Mario Banožić i Zoran Milanović i dalje su postojano na ratnoj nozi.

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta odlaze u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku.

U vojarni Bilogora održana su dva ispraćaja - prije nego što se ukazao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić to je učinio prvi rano ujutro i pohvalio se na svojim promidžbenim kanalima - na Facebooku te stranici Ministarstva obrane.

''Uoči njihova odlaska susreo sam se u Bjelovaru s pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske. Vjerujem kako će svi oni nastaviti graditi imidž Hrvatske vojske i Republike Hrvatske koji su stvarali njihovi prethodnici, a vođeni uzorom i primjerom hrvatskih branitelja. Hvala vašim obiteljima što vam pružaju bezrezervnu podršku i vjerujem kako ćete ponovo pokazati kako je Hrvatska vojska moćan saveznik i partner koji ima rješenje za svaki izazov'', poručio je Banožić.

''Pokazujemo i u Litvi i u Poljskoj da RH svojim vojnikinjama i vojnicima, aktivno doprinosi izgradnji zajedničkih sposobnosti. Djelujemo rame uz rame sa svojim saveznicima, pokazujemo solidarnost s prijateljima, uvjereni kako se sigurnost Hrvatske gradi i u Litvi i u Poljskoj'', kazao je Banožić.

''Mi svoje obveze prema saveznicima poštujemo, ali vaš prvi zadatak je obrana Domovine''

Milanović je u svojem govoru istaknuo važnost profesionalizma i predanosti hrvatskih vojnika i vojnikinja koji će obavljati svoj zadatak u Poljskoj: ''Budite kao vojnici, izgledajte kao vojnici, ponašajte se kao vojnici, upravo onako kako sam vidio da se ponašaju i izgledaju naši cure i dečki u Litvi prije nekoliko dana.''

Istaknuo je da je prva i najvažnija zadaća hrvatskih vojnika obrana domovine te je pozvao na njihovu lojalnost prema domovini u svakom trenutku: ''Vaš prvi zadatak i zadaća, naravno uz lojalnost saveznicima, je obrana domovine. To ne mogu dovoljno puta i dovoljno glasno naglasiti i istaknuti.''

Također, ukazao je na poštovanje koje Hrvatska pridaje svojim obvezama te naglasio važnost kulture poštivanja dogovora: ''Mi svoje obaveze poštujemo, ne doživljavamo ih olako. Kada nešto potpišemo i nešto kažemo toga se držimo, to je u našoj kulturi.''

Govoreći o NATO-u naglasio je da je to vojni savez koji zahtijeva ozbiljnost i odanost prema obvezama. ''Dio smo jednog saveza i pripremate se i uvježbavate se za slučaj krajnje nužde, potrebe da se nekome priskoči u obranu prema članku 5. ugovora o NATO savezu. To nije nikakva politička igraonica, to je savez vojski.''

U okviru 12. HRVCON-a u Republiku Poljsku u Borbenu skupinu pod vodstvom SAD-a upućuje se ukupno 69 pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je sedam žena, na rok do sedam mjeseci.

Pripadnici HRVCON-a biti će razmješteni u vojarni Bemowo Piskie Training Area, a izvršavat će zadaće u samohodnoj haubičkoj bitnici, zapovjednoj satniji, nacionalnom elementu potpore (NEP), mobilnom medicinskom timu te stožernom osoblju u zapovjedništvu borbene skupine pod vodstvom SAD-a (HQ BG-USA) i u NATO Zapovjedništvu multinacionalnog korpusa Sjeveroistok (NATO Multinational Corps North East Headquarters/NATO HQ MNC NE) u Szczecinu.

Zapovjednik 12. HRVCON-a eFPBG-POL je bojnik Ivo Koščević.

Na ratnoj nozi

Odvojenih posjeta i ispraćaja već je bilo, a najsvježiji primjer je vezan uz hrvatske vojnike u bazi u Rukli, njih 180 koji su u šestomjesečnu misiju u Litvu ispraćeni krajem siječnja ove godine i uskoro im ističe mandat.

Riječ je o trećoj rotaciji hrvatskih vojnika u Litvi, a ispraćaj u siječnju odvijao se po istom obrascu: iz vojarne u Petrinji odvojeno su iz ispratili Milanović i Banožić.

Prošloga tjedna prilikom sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Vilniusu posjetile su ih u dva dana i dvije odvojene delegacije - ministarska u kojoj su bili šef diplomacije Gordan Grlić Radman i resorni ministar, te predsjednikova.

Odvojena svečanost održana je i lani u studenome u slučaju ispraćaja 38. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovu operaciju KFOR u Republiku Kosovo.

Najprije im se ukazao Banožić, a dva sata kasnije Milanović. Neugodno nije bilo ni jednome, ni drugome.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene