Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Alan Turing razbio je njemački kod Enigmu, a onda je optužen za homoseksualnost nakon čega se ubio.


Alan Turing, matematičar zbog čijih se zasluga tijekom Drugog svjetskog rata smatra da je rat trajao dvije godine manje ovih je dana u Velikoj Britaniji dobio kraljevski oprost 59 godina nakon smrti, donosi Guardian.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović o Mamićevim optužbama i osječkim sucima: ''Vidi se da se radi o običnim propalicama'' Poljski predsjednik, Andrzej Duda Poljski novinar predsjednika nazvao kretenom, pa mu sad prijeti i do tri godine zatvora

Turing je naime bio homoseksualac kojeg su 1952. godine optužili za nemoral nakon što je priznao da je u vezi s muškarcem i tada je kemijski kastriran.

VIDEO Drugi svjetski rat u 7 minuta

Zbog optužbi više nije mogao raditi za državne službe, poništeni su mu svi znanstveni radovi, te je otpušten. Dvije godine kasnije počinio je samoubojstvo tako što je pojeo jabuku zatrovanu cijanidom.

Turing je u Drugom svjetskom ratu imao ključnu ulogu u tajnom projektu britanske vlade i pokušavao je razotkriti tajni kod kojeg je koristila njemačka vojska.

Nijemci su preko stroja Enigma slali poruke svim svojim postrojbama koje su bombardirale Veliku Britaniju, a Turing je bio taj koji je uspio razbiti njemački kod. Od tog trenutka saveznici su znali svaku akciju njemačke vojske do kraja rata.

'Alan Turing bio je iznimna osoba briljantnog uma. Njegova uloga u razbijanju kodova Enigme bila je ključna što je u konačnici pomoglo da se rat ranije završi i spasi na tisuće života. Njegove zasluge zasjenile su optužbe za homoseksualnost, optužbe koje danas smatramo diskriminacijskim i nepravednima. Oprost kraljice je prava počast za ovog iznimnog znanstvenika', rekao je ministar pravosuđa Chris Grayling.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook