Obavijesti Video Pretražite Navigacija

AI: SAD treba zatvoriti Guantanamo i tajne centre za zatočenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amnesty International zatražio je od svjetskih čelnika da se ispričaju za šest desetljeća nepoštivanja ljudskih prava i da se ponovno obavežu na ostvarivanje konkretnih poboljšanja.

'Žarišta kršenja ljudskih prava u Darfuru, Zimbabveu, Gazi, Iraku i Mianmaru zahtijevaju hitnu akciju', izjavila je Irene Khan, glavna tajnica Amnesty Internationala pri objavljivanju Izvještaja Amnesty Internationala 2008.: Stanje ljudskih prava u svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće se miješati u kineska posla U Slovačkoj zabranjena manifestacija tijekom boravaka Hu Jintaoa Slika nije dostupna Amnesty uz godišnjicu Medvedeva Ljudska prava nisu poboljšana

'Nepravda, nejednakost i nekažnjivost obilježja su današnjeg svijeta. Vlade moraju odmah djelovati kako bi premostile ponor koji zjapi između obećanja i njihovih ostvarenja', istaknula je.

Izvještaj Amnesty Internationala pokazuje da šezdeset godina nakon što je UN usvojio Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima ljudi još uvijek bivaju mučeni ili zlostavljani u najmanje 81 zemlji, suočeni s nepoštenim suđenjima u najmanje 54 zemlje, a nemaju slobodu govora u najmanje 77 zemalja.

'Godinu 2007. obilježila je nesposobnost zapadnjačkih vlada i neodlučnost ili nevoljkost novih sila da se pozabave nekom od najgorih kriza ljudskih prava u svijetu, od zamrznutih sukoba do rastućih nejednakosti koje utječu na milijune ljudi', rekla je Khan. 

Amnesty International upozorio je u svom izvještaju da je najveća prijetnja budućnosti ljudskih prava nedostatak zajedničke vizije i kolektivnog upravljanja.

'Godina 2008. predstavlja jedinstvenu priliku da novi vođe koji dolaze na vlast i zemlje koje se pojavljuju na svjetskoj pozornici postave nove smjernice i odbace kratkovidne politike i prakse koje su posljednjih godina učinile svijet opasnijim i podijeljenim mjestom', izjavila je Khan.

Amnesty International pozvao je vlade da uspostave novu paradigmu kolektivnog upravljanja koji će se temeljiti na Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. 

'Najmoćniji trebaju služiti kao primjer', rekla je Khan.

U izvještaju se navodi da Kina mora ispuniti obećanja vezana za ljudska prava koja je dala kada je dobila organizaciju Olimpijskih igara i dozvoliti slobodu govora i tiska te ukinuti 'preodgoj radom'. 

SAD moraju zatvoriti logor u Guantanamu i tajne centre zatočenja, suditi zatvorenicima u skladu sa standardima poštenog suđenja ili ih osloboditi i odlučno odbaciti mučenje i zlostavljanje.

Rusija mora pokazati veću toleranciju prema političkom neslaganju, a nikakvu prema nekažnjivosti za zloupotrebe ljudskih prava u Čečeniji.

EU mora istražiti sudjelovanje svojih članica u transportima osumnjičenika za terorizam i postaviti jednake standarde za ljudska prava za svoje članice kao i za ostale zemlje, stoji u izvještaju.

Khan je upozorila da su 'svjetski vođe u stanju poricanja, ali njihovo nedjelovanje ima visoku cijenu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene