Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sporna ACTA, multinacionalni sporazum kojemu je svrha uspostava međunarodnih standarda za zaštitu intelektualnog vlasništva, ne uvodi kažnjavanje pojedinaca koji nezakonito preuzimaju internetski sadržaj.


Informacija je to koju je priopćila u ponedjeljak Europska komisija koja pokušava osigurati ratifikaciju i u zemljama Europske unije i u Europskome parlamentu.Povjerenik za trgovinu Karel de Gucht govorit će krajem veljače pred Europskim parlamentom u prilog ACTA-e, ali i u Komisiji priznaju da su se izgledi smanjili.

Vezani članci Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Izglasan novi saziv Europske komisije, Šuica potvrđena za povjerenicu za demokraciju i demografiju Srpska zastava, ilustracija (Foto: Srdjan Ilić/PIXSELL) Čeka se reforma pravosuđa, krše se prava novinara: Brojne primjedbe u izvješću EK-a o vladavini prava u Srbiji

>> Jeste li nesvjesni lopov? Otkrivamo što na internetu smijete, a što ne

'Ne vjerujem da će proći u ovome obliku. Mislim da sa sporazumom u ovome obliku nećemo naprijed', kaže predsjednik parlamenta, njemački socijal-demokrat Martin Schulz. ACTA je potpisana 26. siječnja u Tokiju. Potpisale su je 22 od 27 zemalja EU-a.

O ACTA-i su pregovarali EU, Sjedinjene Države, Japan, Kanada, Novi Zeland, Australija, Singaput, Južna Koreja, Maroko, Meksiko i Švicarska, a tekst toga sporazuma zamišljen je za široku borbu protiv kršenja autorskih prava, od lijekova i drugih dobara, do ilegalnog skidanja sadržaja s interneta.

Odbije li ga ijedna zemlja EU, on je gotov

Izazvao je cijeli val prosvjeda, a protiv njega ustaju korisnici interneta koji ga smatraju teškim kršenjem slobode. 'Ako se ijedan od ključnih pregovarača o ACTA-i povuče, to će imati ozbiljne posljedice', kažu europski pregovarači. Odbije li ga ijedna zemlja EU-a, ili Europski parlament, on je gotov.

Europska komisija priznaje da je zakasnila u objašnjavanju naravi toga ugovora te da je dopustila da se razvije ideja da je ACTA instrument represije.Odredbe ACTA-e ne odnose se na razmjene datoteka između pojedinaca i ne traže od pružatelja internetskih usluga da postane nadzornik interneta u Europi, kaže Komisija.

'Kršenje zakona o intelektualnom vlasništvu odnosi se na slučaje kad to poprimi komercijalne razmjere, na primjer ako neki internetski site prodaje datoteke i reklamira se te tako generira profit', tvrde. Protivnici ACTA-e kažu da taj sporazum krši temeljna građanska i digitalna prava, među ostalim pravo izražavanja i tajnost komunikacije. (Hina)