Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kada krademo, a kada ne?

Jeste li nesvjesni lopov? Otkrivamo što na internetu smijete, a što ne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o ACTA-i u nedoumicu je dovela brojne korisnike interneta u Hrvatskoj.

Korisnici interneta svaki dan slušaju pjesme, čitaju novine, gledaju filmove i serije na internetu. Nešto od toga podijele sa svojim prijateljima. I više im nije jasno, kada kradu, kada ne.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sporazum o odanosti Putinovo ministarstvo pripremilo poseban zakon za strance: Ovo nikako ne smiju napraviti Slika nije dostupna Gotov je ako ga odnbije jedna zemlja Europska komisija se trudi spasiti ACTA-u: 'Ne odnosi se na razmjenu datoteka među pojedincima'

Naša kuharica da bi naučila raditi jelo išla je u školu koju je platila, ako mene sad nauči raditi to jelo za koje nisam platio u očima zakona oboje smo kriminalci.

>> Zahvaljujući Tribleru nemoguće je zaustaviti razmjenu sadržaja putem BitTorenta

Takva nas budućnost očekuje dođe li na snagu trgovinski sporazum ACTA, uvjereni su njegovi najveći protivnici, jer i recept je intelektualno vlasništvo jednako kao i pjesme, filmovi i fotografije koje svakodnevno razmjenjujemo na internetu.

'Taj dio je problematičan, dakle on je i danas nezakonit, ono, to svima mora bit jasno dakle, da nije dozvoljeno krasti tuđi rad', kaže Marko Rakar, stručnjak za nove medije.

No problem je što prosječnom korisniku nije uvijek jasno što je kršenje zakona. Postavljanje vlastitih fotografija i video zapisa je legalno. Problem je dijeljenje sadržaja, čak i s legalnih servisa poput YouTubea.

Da biste bili sigurni je li legalan, trebali biste provesti nekoliko sati proučavajući autorska prava za svaki video. Prema prijedlogu ACTE u sivoj bi se zoni mogle naći vaše privatne snimke na kojima pjevate pjesme svog najdražeg izvođača ili samo objavljivanje citata iz najdražeg filma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene