Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neki smatraju da nam je, po kalendaru Maja, ostalo još godinu dana do sudnjeg dana. No, postoje i oni koji na 21. prosinca 2012. gledaju kao na kraj jedne i početak nove, bolje ere za čovječanstvo.


Poseban ples i odjeća te ljudi obojeni žarkim bojama samo su dio duhovne ceremonije drevnih Maja. I to sve zbog nadolazećeg smaka svijeta. Naime, njihov kalendar završava 21. prosinca 2012. godine, pa većina smatra kako je to smak svijeta ili početak nove ere.

Vezani članci Vlak pao na ljude i aute u Meksiku - 4 Strava u Meksiku: Urušio se nadvožnjak, poginulo najmanje 15 ljudi, 70 ozlijeđenih Slika nije dostupna Evo ga opet: Kršćanski numerolog koji je tvrdio da će sudnji dan biti 23. rujna ima - novi datum

Povodom toga, u Hondurasu je počelo odbrojavanje na kojem je bio i sam predsjednik. '21. prosinca 2012. je kraj jedne ere u civilizaciji Maja. Mi na to gledamo kao početak nove ere, koja nam donosi mir i nadu', istaknuo je Porfirio Lobo, predsjednik Hondurasa.

Posebne svečanosti održane su diljem turističkih odredišta u Meksiku. Postavljen je i sat koji odbrojava sudnji dan. 'Razmislimo i zapitajmo se što možemo učiniti za novi, bolji početak. Možemo imati vodu, džungle i dugačak život za buduće generacije', rekao je svećenik Maja Salvador Martin Cahuin.

'21. prosinca 2012. bit će trenutak tranzicije, kraj jednog kruga i početak novog', ističe arheolog Jorge Ramos. No, mnogi stručnjaci koji proučavaju kulturu Maja smatraju kako smaka svijeta neće biti. Naime, od 15 000 pronađenih zapisa, na samo dva je zabilježeno da će apokalipsa biti 21. prosinca.