Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Piše Guardian

Putin zbog ovog htio odgoditi primirje za 10 dana?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što se stvarno događalo u Minsku?

Ruski predsjednik Vladimir Putin nastojao je odgoditi sporazum o primirju u Ukrajini za 10 dana jer je htio da proruski separatisti preuzmu istočni dio grada Debaltseve u oblasti Donjeck, prenosi Guardian saznanja s EU summita u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Slika nije dostupna Poruka iz Pariza: 'Pozivamo na strogu provedbu svih odredbi sporazuma iz Minska'

Tri od četiti lidera koja su sudjelovala na razgovorima u Minsku, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i ukrajinski predsjednnik Petro Porošenko, odjurili su na summit u Bruxellesu izravno iz Bjelorusije.

Bivši vođa BBB-a objasnio zašto se u Ukrajini bori protiv Rusa

Izvještavajući drugih 26 čelnika europskih vlada o pregovorima koji su rezultirali primirjem čiji je početak planiran za nedjelju 'naslikali su sliku koja nije potaknula povjerenje', piše Guardian.

Svjedoci razgovora rekli su da su svi čelnici skeptični oko uspjeha mirovnog plana, a utjecaj na to ima i Putinovo odupiranje pritisku da pristane na prekid vatre. Kako je već spomenuto, on se nadao da će odgoditi primirje za 10 dana kako bi prisilio na predaju i do 8000 ukrajinskih vojnika koje su u Debaltseveu okružili proruski separatisti.

'Putin više zainteresiran za rat nego za mir'

Rečeno je da je Putin dao do znanja kako Debaltseve mora pasti. U obraćanju javnosti nakon dogovora rekao je da su proruski separatisti okružili ukrajinske snage i da, naravno, očekuju da polože oružje i prestanu se odupirati.

Pusić iznenađena ruskom reakcijom na 'izopačenu praksu u Hrvatskoj'

Apsolutni prioritet predsjednika Porošenka bilo je primirje. Ukrajinski čelnik na summitu je podnio emotivno izvješće o sukobima na istoku Ukrajine rekavši da nije spavao dvije noći. Također, prije razgovora u Minsku otišao je ubolnicu u istočnom gradu Kramatorsk gdje ga je, rekao je, duboko pogodio prizor četverogodišnjek dječaka koji je izgubio udove u granatiranju od strane separatističkih snaga.

Kada je riječ o mirovnom sporazumu u Ukrajini, raspoloženje na EU summitu bilo je tmurno, a europski čelnici zaključili su da je Putin više zainteresiran za rat nego za mir.

Milanović: Sporazum koji je prihvaćen u Minsku slovo je na papiru. Ako bi se i pola od toga ostvarilo, bilo bi super

'Nitko čvrsto ne vjeruje da će mirovni uvjeti potpisani u Minsku biti strogo provođeni', rekao je Porošenko. U petak su se diljem istočne Ukrajine odvijale žestoke borbe, a s obje strane stizale su optužbe o ubojstvu civila.

Ključnih 48 sati

Namjera u Minsku dogovorenog primijera je utrti put za sveobuhvatno političko rješenje krize u zemlji. Uslijedilo je nakon 16 sati dugih pregovora.

Primirje i povlačenje oružja nadzirat će OESS. A jedan diplomat na summitu rekao je da će 'sljedećih 48 sati biti ključno'.

FOTO 'Nova naslovnica Economista sve govori'

O razvoju događaja na istoku Ukrajine u tjednima koji su pred nama ovisi i hoće li EU pojačati ili smanjiti sankcije Rusiji sljedeći mjesec. Američki dužnosnici također su izvijestili da još neće 'povlačiti sankcije sa stola' i upozorili separatiste da ne otimaju dodatna područja prije nego primirje i formalno stupi na snagu.

Britanski premijer David Cameron pozvao je čelnike EU da budu čvrsti kada su u pitanju sankcije protiv Rusije, rekavši da su važne akcije na terenu, a ne samo riječi na papiru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene