Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetski prvaci hrvatski vaterpolisti od danas su i službeno evidentni A kandidati za nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu, dok je u kategoriju B olimpijskih kandidata razvrstana stolnotenisačica Sandra Paović, odlučeno je na 34. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora.


Vijeće HOO-a pod predsjedanjem Zlatka Mateše prihvatilo je i nacionalne kandidature za dvije međunarodne nagrade, pa će temeljem prijave Hrvatskog kluba olimpijaca naš proslavljeni rukometaš Slavko Goluža biti kandidat za nagradu Međunarodnog olimpijskog odbora "Sport i prmocija olimpizma", a stolnoteniski klub Obrtnička škola iz Slavonskog Broda za nagradu Međunarodnog fair-play odbora.

Vezani članci Plenković i Milanović sukobili se oko vrhovnog suda - 3 Kaos oko odabira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda ne jenjava: ''Idealno bi bilo da Ustavni sud o ovome donese svoj pravorijek'' Glasanje, ilustracija Zasad 12 kandidata: Pogledajte tko sve želi upravljati metropolom i koja su im ključna obećanja

HOO je prošle godine dobio tri nova razvojna programa, a Vijeće je na ovoj sjednici uvrstilo 13 kandidata za Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija, deset kandidata za Program potpore kvalitetnim sportašima, te četiri projekta u Program potpore sportašima u predolimpijskom ciklusu.

Vijeće je utvrdilo i prihvatilo nomenklaturu sportova i sportskih
grana, a među ukupno 110 sportova nalaze se i oni posve nepoznati široj javnosti poput fistballa, floorballa, korfballa ili
sepaktakrawa. 

Među odlukama je i prihvaćanje prijedloga za utvrđivanje
statusa i međusobnih odnosa HOO-a sa Hrvatskim paraolimpijskim odborom i Hrvatskih sportskim savezom gluhih, pa će nakon slijedom odredbi Zakona o sportu sa ovim organizacijama uskoro biti potisani posebni ugovori.

Predsjednik Mateša se osvrnuo i na mogućnost da Hrvatski olimpijski odbor konačno, umjesto "podstanarstva" u Domu sportova, dobije svoj dom, kao što ga imaju gotovo svi europski nacionalni odbori. 

Mateša je kazao kako su trenutačno su u opciji dvije lokacije na Jarunu, a na jednoj od njih bi se izgradio Dom hrvatskog sporta, kao i hrvatska sportska Kuća slavnih.