Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NFL: 500.000 dolara zbog snimanja protivnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najtrofejnijih trenera američke profesionalne nogometne lige (NFL), Bill Belichick iz bostonskih "New England Patriotsa", kažnjen je s 500.000 dolara, a njegov klub s 250.000 dolara kazne, zbog nedozvoljene uporabe video kamere kod špijuniranja trenera protivničke momčadi "New York Jetsa" u prošlom kolu.

Bill Belichick (55), koji je hrvatskog podrijetla, u petak na konferenciji za novinare nije bio previše pričljiv, kazavši samo da "u cijelosti prihvaća odgovornost za akcije" koje su dovele do odluke povjernika NFL-a Rogera Godella.

Pročitajte i ovo Belišće zbog pirotehnike Trenutak do katastrofe: Dječak na utakmici za dlaku izbjegao teške ozljede, raketa ispaljena iz publike pogodila ga u glavu! Slika nije dostupna Ulaznice za 'Super Bowl' od 2.450 do 19.000 dolara!

"To je završeno, i mi idemo dalje. Sva moja energija, usredotočenost i pažnja usmjereni su na utakmicu sa San Diego Chargersima", rekao je Belichick. Također se ispričao Robertu Kraftu i obitelji Kraft, vlasnicima kluba, te navijačima Patriotsa.

Godell je utvrdio krivnju Patriotsa zbog pokušaja da video kamerom snime signale trenera New York Yetsa, na utakmici prošle nedjelje.

I NFL i Belichick su potvrdili da je kamera zaplijenjena u prvoj
četvrtini, i da nije utjecala na rezultat meča, koji su Patriotsi
dobili s 38-14.

Najpopularniji američki sport u velikoj se mjeri oslanja na uigrane napadačke i obrambene kombinacije, koje treneri i igrači dojavljuju vlastitim znakovima, pa pravila NFL-a zabranjuju "bilo kakve naprave za snimanje, na klupi za trenere, na terenu i u svlačionici tijekom utakmice". 

Povjerenik Godell je u svojoj odluci u četvrtak istaknuo kako se radi o "proračunatom i hotimičnom pokušaju da se izbjegnu dugogodišnja pravila donesena kako bi se promicao fair play i pošteno natjecanje na terenu".

Osim maksimalne novčane kazne Belichicku, najviše koja je ikada dosuđena nekom treneru NFL-a, i kazne od četvrt milijuna dolara klubu, Godell je Patriotsima oduzeo pravo na sudjelovanje u prvoj rundi drafta iduće godine, ako uđu u play off, i na drugu i treću rundu drafta, ako ne uđu.

Godel je naveo kako je razmatrao i suspenziju Belichicka, ali se odlučio za isključenje iz drafta kao "dugoročnije i značajnije mjere" od suspenzije. 

New England Patriotsi, koji su prošle godine ispali u
polufinalu NFL-a, ove godine s dovedenim pojačanjima, slove kao favoriti za osvajanje Super Bowla, što bi klubu i Belichicku bio četvrti naslov prvaka od 2001. 

Podrijetlom Hrvat

Bill Belichick, po zvanju diplomirani ekonomist, glasovit je po svojim razrađenim obrambenim schemama i poslovnom stilu vođenja momčadi, te studioznom proučavanju same igre i povijesti američkog nogometa. 

U sedam sezona s Patriotsima ima impresivnu statistiku od 75 pobjeda i 37 poraza, uz 12-2 u play off mečevima i 3-0 u finalima. Osvojio je tri Super Bowla - 2001., 2003. i 2004. godine.

Rođen je u Nashvilleu u državi Tennessee 16. travnja 1952., a odrastao je u Annapolisu u Marylandu, gdje je njegov otac Steve (rođen kao Steven Beličić) 33 godine bio pomoćni trener i skaut nogometne momčadi Mornaričke akademije SAD. 

Njegov djed po ocu, Ivan Beličić i baka Marija Barković, doselili su u Ameriku iz okolice Karlovca, krajem 1890-ih godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene