Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski reprezentativac u ronjenju na dah Goran Čolak srušio je na bazenu u Utrinama aktualni nacionalni rekord u disciplini statika, kojeg je do sada držao Kristijan Curavić, boravkom pod vodom bez zraka od 7,01 minuta.


Dosadašnji nacionalni rekord u maksimalnom voljnom zadržavanju daha u vodi kojeg je držao Curavić iznosio je 6 minuta i 45 sekundi.

Novi rekorder je nakon pothvata izjavio kako se za rušenje rekorda pripremao oko mjesec dana, iako to nisu bile neke posebne pripreme.

Iako je do sada na treninzima u više navrata ostvarivao rezultat puno više od 7,01 minuta, Čolak je kazao da mu je danas bilo malo teže zbog velikog broja prisutnih na bazenu u Utrinama i medijske pažnje koja je posvećena događaju.

Karla Fabrio, svjetska prvakinja u ronjenju na dah i predsjednica AIDA Hrvatske, bila je sigurnosni ronilac na rušenju rekorda, a osim nje postavljanje novog rekorda nadzirala dva suca te liječnica.

Kako se radi o mladom, dokazano uspješnom i nadasve svestranom roniocu na dah, koji je aktualni državni prvak u disciplinama dinamika (maksimalna preronjena daljina) i jump blue (ronjenje u duljinu uz bridove kvadrata stranice 15 metara, na dubini od 10 metara), bivšem svjetskom rekorderu u disciplini dinamika po CMAS-u te vrlo uspješnom roniocu u dubinu, ovo je zanimljiv prekid dugogodišnje vladavine Kristijana Curavića u toj disciplini. Ovime je Curaviću ujedno i bačena rukavica izazova može li se vratiti na tron ili će mjesto prepustiti mlađima, kazao je izbornik hrvatske ronilačke reprezentacije Ivan Drviš koji je pratio rušenje rekorda.

Inače svjetski rekord u ovoj diciplini od 9,08 minuta drži Nijemac Tom Sietas.