Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dali do znanja što im je najvažnije

A što kaže narod? Pitali smo građane što očekuju od Milanovića i Grabar-Kitarović, pogledajte odgovore

Marko Brkić, Zageb
Marko Brkić, Zageb DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marija, Split Marija, Split Foto: DNEVNIK.hr Izbori Izbori Foto: DNEVNIK.hr Marko Brkić, Zageb Marko Brkić, Zageb Foto: DNEVNIK.hr +0 Glasanje, ilustracija Galerija 1/4 >>
Više od 51% birača na biralištima u prvom krugu predsjedničkih izbora nismo vidjeli od 2005. godine. Građani su bili motivirani.

"Najgore je ostati kući, ne napravi ništa i kritizirati", uvjerena je Marija iz Splita. "I zato što želim živjeti u boljoj državi, neka nada valjda", kaže Viktorija iz Osijeka. "Nisam zadovoljan prvim krugom predsjedničkih izbora, ali očekivano je. To se znalo da će tako biti", rekao je Marko Kesner čiji kandidat nije prošao, ali kaže da će svejedno izaći na drugi krug izbora.

Pročitajte i ovo Miroslav Škoro Škorine reakcije Miroslav Škoro nakon izborne noći: "Mi smo napravili čudesan rezultat" Slika nije dostupna HDZ slavi, Škoro najavio novi pohod Jedna pobjeda, tri slavlja: Pogledajte atmosferu u stožerima kandidata nakon rezultata prvog kruga izbora

Najveće razočaranje vlada među biračima Miroslava Škore. On je premoćno osvojio Slavoniju, dosadašnju utvrdu HDZ-a, ipak nedovoljno za drugi krug. No zanimljivo, u slavonskom selu Negoslavci nije osvojio nijedan glas.

"Negoslavci su mjesto koje je naseljeno skoro sa 100% srpskim stanovništvom, a dovoljna je izjava gospodina Škore koji je rekao da bi prekopao Jasenovac i žrtve Jasenovca, dovoljno to sve govori o njemu i sigurno nije zaslužio glas srpske nacionalne zajednice", smatra Biljana Pejović iz Negoslavca.

Zoran Milanović je nakon 22 godine srušio HDZ-ovu Istarsku utvrdu, Sveti Petar u šumi. Osvojio je 30 posto glasova, Grabar-Kitarović 22 posto, a Škoro 17,39.

Pitanje je kome će u drugom krugu okrenuti leđa. "Glasamo opet da Škorini glasovi idu u Kolindin broj", kaže Mario. Drugi krug bit će izazovan. "Bit će gusto, ako ćemo sada zbrajati glasove, dobit će Kolinda sigurno, ako bude ono što najavljuju ovi od Škore onda može biti izjednačeno", uvjeren je Igor iz Rijeke. "Ja mislim da će se ljudi iznenaditi kako će to sve završiti", uvjerena je Vesna iz Rijeke.

Jedni očekuju mnogo. Tomislav Užarević kaže kako očekuje bolji život, dok Dragica Ferenec očekuje više posla.

"Da imamo neke mogućnosti, da ne želimo otići iz ove države jer ja osobno želim otići iz ove države", poručuje Ružica iz Pule.

Drugi su svjesni ograničenja predsjednika. "Više tu je Vlada u igri što se tiče povećanja plaća. Predsjednik je tu da nas bodri", smatra Nika Ešegović iz Zagreba. Leon iz Pule smatra da predsjednik ima ovlasti samo u slučaju rata.

Evo što su građani rekli što im je najvažnije kod predsjednice ili predsjednika."Da nas ne sramoti u drugim državama",kaže Marko Brkić iz Zagreba.

"Jedina osoba koja nas predstavlja vani i to bi morala biti osoba koja zna pristojno složiti rečenicu", smatra Mia iz Splita.

Neki birači će ponovno na glasovanje i prije drugog kruga. U općini Barilović u Karlovačkoj županiji u glasačkoj kutiji nađeno je šest listića više od broja birača koji je pristupio glasovanju, pa se kod njih izbori ponavljaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene