Tko će sve u utrku za Pantovčak (Foto: Pixsell)
Tko će sve u utrku za Pantovčak (Foto: Pixsell) Foto: Pixsell

Ponedjeljak je pretposljednji dan u kojemu potencijalni kandidati za Pantovčak mogu od birača skupljati potpise potpore jer do utorka u ponoć u Državno izborno povjerenstvo (DIP) moraju biti predani prijedlozi njihovih kandidatura.


Pred nama su još jedni predsjednički izbori. Svoje kandidature sa potrebnih najmanje 10 tisuća potpisa već su predala četiri kandidata: SDP-ov Zoran Milanović, nezavisni Mislav Kolakušić, kandidat Hrvatske stranke svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te HSLS-ov Dejan Kovač, a dolazak u DIP najavilo je njih još sedam.

Vezani članci Ilija Barišić potpisuje potporu kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović (Foto: Screenshot Facebook/ HDZ Brodsko-posavske županije) HDZ o spornom potpisivanju na štandu: ''Samo smo htjeli zadovoljiti didu, starog HDZ-ovca'', Svjedok: "Bilo je još lažnih potpisa" Zoran Milanović prestaje prikupljati potpise (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Milanović više ne skuplja potpise, višestruko je prebacio potrebnih 10.000

U ponedjeljak kandidaturu predaje Anto Đapić, u utorak aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro, Dario Juričan, Katarina Peović, Vlaho Orepić i Ivan Pernar, koji je dolazak najavio za utorak u 22 sata.

No brojka od 11 kandidata ne mora biti konačna, s obzirom na to da su želju za odlazak na Pantovčak iskazali i Ante Simonić, nekadašnji HSS-ov potpredsjednik Račanove Vlade, Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i Ava Karabatić, bivša manekenka i model.

Tko će sve u utrku za Pantovčak (Foto: Pixsell)
Državno izborno povjerenstvo, ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Potkrijepe li i oni svoje kandidature s potrebnih deset tisuća potpisa, a DIP ih potvrdi, u službenu kampanju ući će 14 predsjedničkih kandidata, jedan više nego prije 15 godina.

Unatrag dva desetljeća najmanje kandidata za predsjednika države bilo je prije pet godina, samo njih četvero: Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović, Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić.

Godine 2009. bilo je 12 kandidata, a 2000. njih devet.

Nakon što u utorak u ponoć istekne rok za predaju predsjedničkih kandidatura, DIP ima 48 sati, dakle do četvrtka u ponoć, da ih provjeri i objavi listu kandidata za predsjednika, čime će i službeno krenuti predsjednička kampanja, koja neslužbeno traje praktično od ljeta. DIP ne mora čekati taj krajnji rok, listu može objaviti i prije. (Hina)