Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužva u utrci za Pantovčak

Još dva dana za prikupljanje potpisa: Sutra se DIP-u najavilo čak sedam kandidata, hoće li se probiti rekord?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponedjeljak je pretposljednji dan u kojemu potencijalni kandidati za Pantovčak mogu od birača skupljati potpise potpore jer do utorka u ponoć u Državno izborno povjerenstvo (DIP) moraju biti predani prijedlozi njihovih kandidatura.

Pred nama su još jedni predsjednički izbori. Svoje kandidature sa potrebnih najmanje 10 tisuća potpisa već su predala četiri kandidata: SDP-ov Zoran Milanović, nezavisni Mislav Kolakušić, kandidat Hrvatske stranke svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te HSLS-ov Dejan Kovač, a dolazak u DIP najavilo je njih još sedam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DIP poslao upozorenje HDZ o spornom potpisivanju na štandu: ''Samo smo htjeli zadovoljiti didu, starog HDZ-ovca'', Svjedok: "Bilo je još lažnih potpisa" Slika nije dostupna Sutra predaje DIP-u Milanović više ne skuplja potpise, višestruko je prebacio potrebnih 10.000

U ponedjeljak kandidaturu predaje Anto Đapić, u utorak aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro, Dario Juričan, Katarina Peović, Vlaho Orepić i Ivan Pernar, koji je dolazak najavio za utorak u 22 sata.

No brojka od 11 kandidata ne mora biti konačna, s obzirom na to da su želju za odlazak na Pantovčak iskazali i Ante Simonić, nekadašnji HSS-ov potpredsjednik Račanove Vlade, Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i Ava Karabatić, bivša manekenka i model.

Potkrijepe li i oni svoje kandidature s potrebnih deset tisuća potpisa, a DIP ih potvrdi, u službenu kampanju ući će 14 predsjedničkih kandidata, jedan više nego prije 15 godina.

Unatrag dva desetljeća najmanje kandidata za predsjednika države bilo je prije pet godina, samo njih četvero: Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović, Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić.

Godine 2009. bilo je 12 kandidata, a 2000. njih devet.

Nakon što u utorak u ponoć istekne rok za predaju predsjedničkih kandidatura, DIP ima 48 sati, dakle do četvrtka u ponoć, da ih provjeri i objavi listu kandidata za predsjednika, čime će i službeno krenuti predsjednička kampanja, koja neslužbeno traje praktično od ljeta. DIP ne mora čekati taj krajnji rok, listu može objaviti i prije. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene