Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu iznenađeni rezultatom

Poznati o predsjedničkim izborima: "Iznenađuje da je Grabar-Kitarović tako napamet i rasterećena iz srca napokon izgovorila prekrasne riječi"

Matija Vuica
Matija Vuica DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Valentina Baus, Anja Šovagović Despot, Matija Vuica i Boris Jokić - 1 Valentina Baus, Anja Šovagović Despot, Matija Vuica i Boris Jokić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus, Anja Šovagović Despot, Matija Vuica i Boris Jokić - 2 Valentina Baus, Anja Šovagović Despot, Matija Vuica i Boris Jokić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Anja Šovagović Despot Anja Šovagović Despot Foto: DNEVNIK.hr Matija Vuica Matija Vuica Foto: DNEVNIK.hr +0 Boris Jokić Galerija 1/5 >>
Poznate javne osobe komentirale su rezultate održanih predsjedničkih izbora. Napokon se, kažu, pojavio trag optimizma za koji su zaslužna oba predsjednička kandidata nakon njihovih govora.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus o predsjedničkim izborima porazgovarala je s trima poznatim domaćim osobama, Borisom Jokićem, Matijom Vuicom te Anjom Šovagović Despot.

Pročitajte i ovo Boris Jokić Analiza za Dnevnik Nove TV Boris Jokić o ključnim trenucima za Hrvatsku: "Nakon izbora slijedi velik test, a najveća je zabluda..." Boris Jokić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV "Radi se o patološkim odnosima" "Muškarci u odijelima na TikToku izgledaju blesavije nego što jesu": Boris Jokić analizira kampanju, poruke biskupa...

Nakon pobjedničkog govora Zorana Milanovića i govora njegove protukandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, Jokić je primijetio velike promjene u odnosu na predsjedničke izbore 2014. godine.

"Tonovi su pomirljivi, ali to je samo komunikacija, to je retorika. Hrvatskoj osim pomirljivog govora, kojeg pozdravljam, treba sadržaj. Nisam siguran da ga budući predsjednik još uvijek ima. Taj se sadržaj djelomično nalazi u političkim strankama, a još i više izvan njih", smatra Jokić.

Smatra da je za sadržaj potrebno otvoriti prostor ljudima koji nisu dio političkih stranaka, koji možda i nisu izašli na ove izbore te im otvoriti prostor da mogu sudjelovati u razvoju Hrvatske.

Za Vuicu dvojbe nije bilo, Milanovićev govor ocijenila je briljantnim. "To smo i očekivali. Dosad su svi njegovi govori bili dobri", rekla je Vuica.

Primijetila je i govor Grabar-Kitarović, ocijenivši i njega dobrim ali i drugačijim od onih tijekom kampanje.

"Iznenađujuća je činjenica da je tako napamet, napokon rasterećena te svoje dužnosti, državničke funkcije i svega što su joj sugerirali na papiru i što je možda morala naučiti napamet, sada iz srca napokon izgovorila prekrasne riječi", rekla je Vuica.

Šovagović Despot naglasila je kako su joj oba govora probudila nadu u neka bolja vremena.

"Čini mi se da su Milanović i Grabar-Kitarović zajedno pozvali na zajedništvo", rekla je.

"Jedno je jasno, jeftino hrvatstvo nacionalističkog tipa više ne može proći u Hrvatskoj"

Jokića rezultat izlaznih anketa nije iznenadio.

"Sve znanstvene, naročito politološke analize rekle bi da su ovi izbori gotovi", rekao je Jokić.

Naglasio je da sad dolazi nešto važnije od samih rezultata, jer sad, prema Jokićevim riječima, oboje kandidata ima priliku učiniti nešto dobro.

"S jedne strane da se prizna poraz na lijep način, a s druge strane da se u pobjedu ne uđe bahato i ne uđe slavodobitno, da se pokaže skromnost, uključivost i da se naznače pozitivnije teme", smatra Jokić.

Vuica je rekla da ju je iznenadilo što Miroslav Škoro ima tako vjerno biračko tijelo. "Do jučer nas je većina mislila da će većina prijeći i glasati za predsjednicu Kolindu", rekla je Vuica.

Pobjedom Zorana Milanovića nije iznenađena, kaže da je nekako sve i vodilo prema tome.

Anja Šovagović Despot smatra da je zakazala HDZ-ova mašinerija, ali smatra da im nije zakazao duh. Za nju je rezultat iznenađujući u postotku, odnosno razlici, jer je očekivala nešto tjesniju borbu.

"Čuli smo od Brkića i Jandrokovića o nekim poukama nama (biračima). Mislim da bi pouke trebali izvući oni sami", smatra Šovagović Despot.

Jokić smatra da je sve to i velika poruka velikim strankama, HDZ-u i SDP-u, da su se stvari u Hrvatskoj promijenile.

"Iskreno se nadam da je tako i da će hrvatskom politikom dominirati druge teme koje su usmjerene prema budućnosti", smatra Jokić.

"Jedno je jasno, jeftino hrvatstvo nacionalističkog tipa više ne može proći u Hrvatskoj niti može lažni osjećaj za socijaldemokraciju. Ova zemlja zapravo treba sadržajne politike, a vidjet ćemo ima li mudrosti da njih i dođe", dodaje Jokić.

Šovagović Despot nadovezala se rekavši kako smatra da Hrvatska zaslužuje kvalitetu.

Osvrnula se i na posljednju debatu drugog kruga predsjedničkih izbora, odnosno najdraži film Kolinde Grabar-Kitarović.

"Uvjerena sam da bi dobila više glasova da je rekla da joj je najdraži film 'Tko pjeva zlo ne misli'. Em bi bila duhovita, em bi spomenula najbolji hrvatski film", kaže Šovagović Despot.

"Oni koji ne izađu na birališta bit će poput onih koji su izvjesne godine prije rata otišli izvan Hrvatske"

Boris Jokić komentirao je važnost uloge predsjednika države u političkom životu u Hrvatskoj. Istaknuo je i brojne manjkavosti minule kampanje za predsjedničke izbore.

"Neki bi rekli da je funkcija predjednika važna kao tabletić na stolu, no osobno mislim da je ona ipak važna, i to ne samo zbog ustavnih ovlasti koje predsjednik ili predsjednica ima, u vanjskoj politici ili u slučaju rata. Funkcija predsjednika važna je u zemlji i izvan zemlje. Nažalost, hrvatski predsjednici dosad, a ni predsjednica, nisu iskoristili ono čemu bi trebali služiti, a to je govoriti o temama i nametati neke teme koje u Hrvatskoj nisu prisutne. To su prije svega teme vezane za sadašnjost, a još više za budućnost. Niste čuli niti jednu riječ o tome što oni misle o klimatskim promjenama, kakav je njihov stav o situaciji u Iranu, niste čuli čak ništa ni o požarima u Australiji, ali niste čuli ništa ni o tome kakav je utjecaj digitalne tehnologije na vrijednost rada, što će to značiti za sve ljude. Nisu se založili za mlade, ljude s poteškoćama... Samo hoću reći, to je važna funkcija i može biti još važnija za ovo društvo", rekao je Jokić.

Matija Vuica pojasnila je zašto je važno izaći na birališta i iskoristiti svoje građansko pravo.

"Važno je dati glas jer ćemo moći kasnije mirne duše komentirati, debatirati, kritizirati sve ono što se dogodi, a često se dogodi puno obećanja, a da se malo toga ostvari. Svi oni koji ne izađu na birališta bit će poput onih koji su izvjesne godine prije rata otišli izvan Hrvatske pa su se poslije vratili, kad je nastao potpuni mir, pa su nam počeli debatirati kako bi Hrvatska trebala izgledati", rekla je Vuica.

Za Anju Šovagović Despot bitno je imati izbor.

"Mislim da je najvažnije imati mogućnost izbora. Dosta je važno imati mogućnost da se ne izađe na izbore, a isto tako je važno imati mogućnost napisati na listiću ono što nekoga ili neku muči. Bitno je birati predsjednika Hrvatske. Mnogi od nas živjeli su u zemlji koja je imala doživotnog i nismo imali nikakvu mogućnost izbora", smatra Šovagović Despot.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene