Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTPREDSJEDNICA DIP-a O IZBORIMA

Vremena je sve manje: Doznajte dokad možete provjeriti biračke popise te na koji način to učiniti

Potencijalni predsjednički kandidati imaju rok do ponoći za dostavljanje kandidatura Državnom izbornom povjerenstvu. Do sada je to učinilo devet kandidata, a svoj dolazak do ponoći su najavili još Ivan Pernar i Dalija Orešković.

Nakon što kandidati dostave najmanje 10.000 potpisa, u DIP-u će se ti potpisi provjeriti. Dva dana kasnije DIP će objaviti tko su službeno kandidati u utrci za Pantovčak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USUSRET PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA Istekao rok za predaju potpisa podrške birača: Neki su imali samo jedan potpis, drugi zaboravili obrazac...

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić kazala je za Dnevnik Nove TV kako je vrlo izvjesno da će oni koji su do sada već predali potpise biti kandidati i istaknula da će to DIP još potvrditi na svojoj sjednici.

Fabijančić-Križanić objasnila je da građani biračke popise mogu provjeriti do 11. prosinca. To će se moći učiniti i putem sustava e-građani te elektroničkom poštom. ''Bilo bi dobro da provjere jesu li u registru birača. Možda su mijenjali neke podatke, pa da nemaju probleme pri glasanju'', savjetuje potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Predsjednički kandidati u kampanji mogu potrošiti osam milijuna kuna. Vesna Fabijančić-Križanić kaže da će onim kandidatima koji premaše taj iznos biti umanjena naknada za troškove izborne promidžbe. Dodaje da se u tom slučaju neće podnositi kaznena prijava, ali da će kandidati dobiti prekršaj.

Je li moguće ne potrošiti ni kune?

DIP-ova potpredsjednica dodaje da sedam dana prije izbora podnosi izvješće koje će građanima pokazati tko su donatori predsjedničkim kandidatima. ''Smatramo da je sedam dana dovoljno da se građani upoznaju s tim dijelom kandidature. Javnost će vidjeti i tko su donatori i koji su iznosi'', kazala je Fabijančić-Križanić.

Na pitanje je li moguće da kandidat ne potroši ni kune, Vesna Fabijančić-Križanić kaže – sve je moguće. ''A je li to istina ćemo utvrditi nakon nadzora'', poručuje potpredsjednica DIP-a.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene