Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službe u službi kampanje

Je li riječ o predizbornom folkoru? Grabar-Kitarović zakotrljala lavinu optužbama na račun SOA-e, pa povukla kočnicu

Lavina koju je zakotrljala predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović optužujući hrvatske tajne službe za korumpiranost nije se zaustavila. O tome u četvrtak ne progovara, baš kao ni premijer u čijoj su nadležnosti te iste službe. Od službenih institucija reagirao je samo Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i već dobio očitovanja prozvanih.

Kandidatkinja na predsjedničkim izborima Kolinda Grabar-Kitarović prodrmala je obavještajni sustav, pa povukla kočnicu. Bez riječi je i predsjednik Vlade bez kojeg Predsjednica ne može imenovati šefove hrvatskih tajnih službi za koje tvrdi da su premazani korupcijom.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Slika nije dostupna "loše režirani igrokaz" Oglasio se i Škoro: "Izjava Grabar-Kitarović traži hitnu reakciju"

"Ako govori istinu onda smo u problemu, jer ako nam je tajna služba korumpirana onda znači da je podmetanje i varijanta bilo kakvih konstrukcija. Itekako treba bit zabrinut, jer ako čelnica govori tako nešto, onda možete mislit što se stvarno događa", kazao je Ranko Ostojić iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Smatra da je to tema za Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna korumpirane obavještajne službe?! Grabar-Kitarović o izjavi koja je izazvala buru reakcija: ''Korupciju se ne može iskorijeniti, ali ju treba sankcionirati''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna važno za nacionalnu sigurnost Odvjetnik Nobilo: "Možda predsjednici smeta što tajne službe mogu objasniti njezino čudno ponašanje"

Ostojić je tražio i dobio odgovore od SOA-e, ali i Vojno-obavještajne agencije, potvrđeno je Dnevniku Nove TV. Podaci su tajni. Još čekaju da se Vlada očituje ima li saznanja o korupciji, ali i Državno odvjetništvo. "Da mi odgovori je li prijavljeno kazneno djelo, na koga se odnosi, koji su to podaci, jer to je obveza ne samo predsjednice, nego svakog građanina Hrvatske postupaju li po tome'', poručuje Ranko Ostojić.

Nema službene potvrde hoće li sve istražiti i policija. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović suzdržan je i oko toga, ali i istupa Kolinde Grabar-Kitarović. "Policija u svakom trenutku radi svoj posao, sukladno zakonu, a ja sigurno ne želim, pogotovo u ovim danima, biti netko tko će komentirati različite izjave koje se daju u javnom prostoru'', kazao je ministar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što su napisali? Dnevnik Nove TV doznaje: SOA odgovorila na predsjedničine optužbe o korupciji u tajnim službama!

Vukovarski gradonačelnik ne dvoji. ''Nema svetih krava, poglavito kad su u pitanju sigurnost države i tajne države. Stvar mora biti besprijekorna i tu ne može biti nikakvih drugih interesa, osim onih državnih'', smatra gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Predsjednicu javno brane u HDZ-u, pa i oni koji su se našli s druge strane zakona. Potvrđuju da je govorila o milijunskoj pronevjeri bivših i nepravomoćno osuđenih vojnih obavještajaca.

Milanović ju usporedio s - Trumpom

Za bivšeg premijera, a danas političkog rivala Zorana Milanovića već je sada previše. "Osoba koja u pet godina mandata kaže da se bori protiv korupcije u SOA-i, pa prijeđe na VSOA-u, izmišlja, laže... Na koga vas to podsjeća od svjetskih vođa? Trump. To je onaj čiju ogradu je lizala", rekao je na skupu u Puli.

Predsjedničkom kandidatu Dejanu Kovaču sporna je premreženost političkih kadrova u tom sustavu. U kritici nije usamljen. "To nam pokazuje da su Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović zapravo braco i seka od iste matere'', rekao je.

"Možete to zvati kako hoćete - VSOA, SOA, paraobavještajno – nema veze. Ako je i paraobavještajno, kako je obavještajna zajednica dopustila da se pojavi", kaže protukandidat Miroslav Škoro.

Je li riječ o predizbornom folkloru ili je posrijedi nešto više – utvrdit će se. Za to vrijeme, oni koji su nezadovoljni radom neke od tajnih službi u bilo kojem trenutku mogu tražiti razrješenje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene