Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vi odlučujete

Ispunite građansku dužnost i izađite na izbore: Sarma je dobra i kad se ohladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju 22. prosinca održava se prvi krug predsjedničkih izbora. Toga dana odlučujemo tko će biti na čelu države idućih pet godina. U nedjelju imate priliku da se vaš glas čuje, pa ostanak kod kuće ne bi smio biti opcija.

Nemam za koga glasati, svi su isti, nemam vremena – samo su neke u nizu izlika birača koji izbjegavaju ispuniti građansku dužnost. Moj kandidat ionako nema šanse ili moj će kandidat ionako dobiti dovoljan broj glasova – također su popularni izgovori za neodlazak na birališta. Budući da se predsjednički izbori održavaju u blagdansko vrijeme, nađe se još mogućih isprika – idem u posjet obitelji, umatam darove, pečem kolače, kuham sarmu...

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 5 11. izborna jedinica Birači izvan Hrvatske: "Putovala sam dva sata, ali htjela sam glasati, volim Hrvatsku" Ilustracija Mala škola izbora Znate li gdje i kako glasati?

Za odlazak do biračkog mjesta (koje bi u pravilu trebalo biti u blizini mjesta stanovanja) ne treba previše vremena, pa to nije opravdan izgovor. Među 11 vrlo šarolikih kandidata sigurno ima bar jedan koji vam je bolji od drugih, pa ni izlika da su svi isti ne drži vodu.

Ne zaboravite da nas rijetko pitaju što mislimo, koga želimo na vlasti, a kad nas već pitaju na izborima, treba pokazati svoj stav. Od naknadnog gunđanja po društvenim mrežama i kafićima baš nitko neće imati koristi. Da, možda vam se gadi politika, ali demokracija je, unatoč svim svojim manama, i dalje najbolji politički sustav koji postoji. Stoga sve što imate reći recite u nedjelju na biračkome mjestu. S kemijskom u ruci imate moć. Nemojte da propadne.

Da, u pravu ste, ne morate izaći na izbore. Neizlazak u nas nije kažnjiv, ali svima će nam biti kazna bude li izabran pogrešan predsjednik/predsjednica. A kazna će trajati dugih pet godina. Osim toga, ostanete li doma, gunđanje i naknadna pamet neće vam vrijediti ni pišljiva boba, izlaskom na izbore barem ćete moći legitimno prigovarati i buniti se. Pa makar i po Facebooku.

Ako i dalje mislite da vaš glas nije bitan, sjetite se nekih izbora u povijesti na kojima je doista pokoji glas odlučivao o tome tko će pobijediti na izborima.
Izađite na te izbore, iskoristite pravo, ispunite dužnost. Ma ako ništa drugo, ako baš ne možete ni za koga, poništite listić. I to je stav. Ako ne odlučite vi, odlučit će drugi umjesto vas. Jeste li sigurni da to želite?

I još nešto, sarma nikako ne može biti izgovor. Dobra je i kad odstoji, a još bolja drugi dan.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene