Dalija Orešković godinama je kao šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zagorčavala život mnogim političarima. Nakon predsjedničkih izbora Orešković je krenula i utrku za ulazak u Hrvatski sabor. Orešković je na parlamentarnim izborima nositeljica liste koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus.

Galerija Dalija Orešković (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Dalija Orešković (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Dalija Orešković (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) +2 Dalija Orešković Start (Foto: Dnevnik.hr)

Sa suprugom Franom radila je u njihovu zajedničkom odvjetničkom uredu, a onda je, među 199 pristiglih prijava, upravo ona izabrana za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Vezani članci Slika nije dostupna Koalicija centra izvela nogometni performans pa HDZ-u poručili: "Zabit ćemo vam gol iz centra" Katarina Peović (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Duga kosa i gitara u ruci: Sada je u utrci za ulazak u Sabor, no ova je kandidatkinja nekada svirala u rock-bendu – vjerojatno znate njihov hit

Imenovanje Dalije Orešković 2013. mnogima je bilo iznenađenje, a i sama je izjavila da nije očekivala da će je izabrati jer je prije toga bila samo odvjetnica.

Postupci protiv najmoćnijih u državi

Kao šefica Povjerenstva nije se libila pokretati postupke i protiv najmoćnijih ljudi u državi. Milan Bandić, Željko Kerum, Andrea Zlatar Violić, Siniša Varga, Marina Lovrić Merzel - samo su neka od imena za koje je Povjerenstvo pod njezinim vodstvom odlučilo da su se našli u sukobima interesa.

No najzvučniji slučajevi iz mandata Dalije Orešković oni su protiv Kolinde Grabar-Kitarović i Tomislava Karamarka.

Protiv bivše predsjednice Povjerenstvo je pokrenulo postupak jer je Kolinda Grabar-Kitarović 1,17 milijuna kuna od svoje predsjedničke kampanje proslijedila HDZ-u kako bi ga stranka proslijedila u humanitarne svrhe, po njezinim uputama. Grabar-Kitarović tada je govorila da je cijeli slučaj umjetno konstruiran te da je Povjerenstvo donošenjem odluke prekoračilo svoje ovlasti.

Dalija Orešković (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Dalija Orešković (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Još je zanimljiviji slučaj bio sukob interesa nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. U aferi Konzultantica Povjerenstvo je zaključilo da je bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, dok je njegova supruga Ana poslovala s tvrtkom Josipa Petrovića koji je lobirao za MOL.

Nakon toga pala je cijela Vlada Tihomira Oreškovića, a Hrvatska je izašla na prijevremene izbore.

Dalija Orešković na čelu Povjerenstva bila je do veljače 2018. godine, kada se u Saboru glasalo o novom predsjedniku. Orešković je dobila 46 glasova, a Nataša Novaković 75 glasova, jedan manje nego što je bilo potrebno za izbor. Uoči novog glasanja Orešković je povukla kandidaturu i nova šefica Povjerenstva postala je Nataša Novaković. 

Stranka brzo podbacila

Krajem siječnja 2019. godine Orešković je osnovala političku stranku Stranku antikorupcije, razvoja i transparentnosti ili kraće - START.  No stranka je podbacila već na EU izborima u svibnju 2019. kada su osvojili tek 2 posto glasova. Kasnije se doznalo da su neki istaknuti članovi stranke u samoj izbornoj noći podnijeli ostavke.

Dalija Orešković rođena je 1977. godine. Donedavno je bila u braku s Franom Leticom, sinom Slavena Letice, a sa svoje dvije kćeri napustila je njihov obiteljski dom. U Zagrebu je završila osnovnu i srednju školu te Pravni fakultet.

Pravosudni ispit položila je u rujnu 2003. Kao odvjetnica je, između ostalog, zastupala i zlostavljane žene, manjine, prognanike... Završila je i Osnovnu glazbenu školu Ivana Zajca i svira klavir. Rođakinja je partizanskog heroja Marka Oreškovića Krntije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju