Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO JE DALIJA OREŠKOVIĆ?

Karamarka je stajala odlaska s vlasti, a Milanović ju je nazvao samodopadnom narikačom

Dalija Orešković
Dalija Orešković Josip Moler/Cropix
Aktualno Galerija Dalija Orešković Dalija Orešković Foto: Josip Moler/Cropix Dalija Orešković rekla je da je HDZ Andreja Plenkovića opasniji je od svih mračnih razdoblja Dalija Orešković rekla je da je HDZ Andreja Plenkovića opasniji je od svih mračnih razdoblja Foto: Patrik Macek/PIXSELL Dalija Orešković Dalija Orešković Foto: Davor Pongracic/Cropix Dalija Orešković (Foto: Dnevnik.hr) Dalija Orešković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +4 Dalija Orešković (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/9 >>
Dalija Orešković 2020. godine ušla je u Sabor kao nositeljica liste koalicije Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus. Prije parlamentarnih izbora 2024. godine pridružila se lijevoj koaliciji na čelu s SDP-om Rijeke pravde.

Dalija Orešković članica je Stranke s imenom i prezimenom, a u Sabor je ušla 22.07.2020. godine na listi Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i Fokusa. 

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko Nju posebno pamti Tomislava Karamarka pod prozorom iznenadilo poznato lice: "A nadao sam se dobrom danu" Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala

Godinama je kao šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zagorčavala život mnogim političarima. Nakon predsjedničkih izbora Orešković je krenula i utrku za ulazak u Hrvatski sabor. 

Sa bivšim suprugom Franom radila je u njihovu zajedničkom odvjetničkom uredu, a onda je, među 199 pristiglih prijava, upravo ona izabrana za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Imenovanje Dalije Orešković 2013. mnogima je bilo iznenađenje, a i sama je izjavila da nije očekivala da će je izabrati jer je prije toga bila samo odvjetnica.

Postupci protiv najmoćnijih u državi

Kao šefica Povjerenstva nije se libila pokretati postupke i protiv najmoćnijih ljudi u državi. Milan Bandić, Željko Kerum, Andrea Zlatar Violić, Siniša Varga, Marina Lovrić Merzel - samo su neka od imena za koje je Povjerenstvo pod njezinim vodstvom odlučilo da su se našli u sukobima interesa.

No najzvučniji slučajevi iz mandata Dalije Orešković oni su protiv Kolinde Grabar-Kitarović i Tomislava Karamarka.

Protiv bivše predsjednice Povjerenstvo je pokrenulo postupak jer je Kolinda Grabar-Kitarović 1,17 milijuna kuna od svoje predsjedničke kampanje proslijedila HDZ-u kako bi ga stranka proslijedila u humanitarne svrhe, po njezinim uputama. Grabar-Kitarović tada je govorila da je cijeli slučaj umjetno konstruiran te da je Povjerenstvo donošenjem odluke prekoračilo svoje ovlasti.

Još je zanimljiviji slučaj bio sukob interesa nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. U aferi Konzultantica Povjerenstvo je zaključilo da je bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, dok je njegova supruga Ana poslovala s tvrtkom Josipa Petrovića koji je lobirao za MOL.

Nakon toga pala je cijela Vlada Tihomira Oreškovića, a Hrvatska je izašla na prijevremene izbore.

Dalija Orešković na čelu Povjerenstva bila je do veljače 2018. godine, kada se u Saboru glasalo o novom predsjedniku. Orešković je dobila 46 glasova, a Nataša Novaković 75 glasova, jedan manje nego što je bilo potrebno za izbor. Uoči novog glasanja Orešković je povukla kandidaturu i nova šefica Povjerenstva postala je Nataša Novaković. 

Stranka brzo podbacila

Krajem siječnja 2019. godine Orešković je osnovala političku stranku Stranku antikorupcije, razvoja i transparentnosti ili kraće - START.  No stranka je podbacila već na EU izborima u svibnju 2019. kada su osvojili tek 2 posto glasova. Kasnije se doznalo da su neki istaknuti članovi stranke u samoj izbornoj noći podnijeli ostavke.

Dalija Orešković rođena je 1977. godine. Bila je u braku s Franom Leticom, sinom Slavena Letice. U Zagrebu je završila osnovnu i srednju školu te Pravni fakultet.

Pravosudni ispit položila je u rujnu 2003. Kao odvjetnica je, između ostalog, zastupala i zlostavljane žene, manjine, prognanike... Završila je i Osnovnu glazbenu školu Ivana Zajca i svira klavir. Rođakinja je partizanskog heroja Marka Oreškovića Krntije.

Četverogodišnji mandat u Saboru

Dalija Orešković poznata je po svojim gorljivim govorima protiv vladajućih. U svojim raspravama često je isticala kako je HDZ koruptivna stranka, govorila je i kako institucije ne rade svoj posao, a poznat je i njezin govor kada je rekla: 

"Spomenite mi još jednom da mrzim sve hrvatsko i - časna riječ - proganjat ću vas jednog po jednog i u sabornici i izvan nje nakon ovog mandata! I vi ćete meni danas govoriti o domoljublju? E pa nećete! I ponovit ću ono što sam rekla za ovom saborskom govornicom dok me štiti saborski imunitet zbog svega što ste u Hrvatskoj napravili u proteklih 30 godina. Još jednom vam poručujem - bando prokleta!", rekla je za saborskom govornicom. 

U ožujku 2024. godine Dalija Orešković uspjela se dogovoriti s SDP-om i uoči izbora ušla je u koaliciju Rijeke pravde. 

Njezin dogovor s SDP-om nametnuo je pitanje o njezinoj suradnji sa Zoranom Milanovićem koji želi biti premijer. Naime i Marijana Puljak i Dalija Orešković prozivali su ga nakon što se njegovo ime pojavilo kao jedno od mnogih koji je zalazio u klub Dagana Kovačevića. 

Milanović ih je poslije nazvao samodopadnim narikačama. 

Unatoč tome, i jedna i druga su rekle da to nije prepreka za suradnju. 

"Pa evo, ako je Zoran Milanović prešao preko toga da sam ja njegov najveći zez, iako sam držala do svoje struke, profesije i istih principa koje primjenjujem prema svima, ako i imamo neke različite poglede po pitanjima migranata ili bilo koje druge teme, očito da imamo nešto važnije što nas spaja, a to je da nam je ovog trena dobrobit Hrvatske i svih njezinih građana zajednička.

I u tom smislu u svemu onom što sad Zoran Milanović poduzima kako bi omogućio da se HDZ smjeni s vlasti, i to je njegova ustavna obaveza u smislu brige o redovitom i urednom funkcioniranju državne vlasti, a vidimo da to ne postoji, ja mu tu moram stati na istu stranu", izjavila je o suradnji s Milanovićem. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene