Obavijesti Video Pretražite Navigacija
šok i nevjerica

Glavaš potpisao za Milanovića pa otkrio čime ga je impresionirao: "On je fajter, mangup, političar, a i domoljub"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš, HDSSB-ov saborski zastupnik, svojim je potpisom u subotu dao podršku kandidaturi Zorana Milanovića za predsjednika Republike.

"Ovaj moj potpis nije potpis za SDP nego za gospodina Milanovića kao kandidata za predsjednika Republike Hrvatske. Gospodin Milanović je čovjek kome nitko ne može osporiti domoljublje, koji ima svoj stav, do sada je pokazao da ono što radi to i govori, odnosno što govori to i radi. Kod njega nema licemjerja, nema laži, bilo to nekome pravo ili krivo", objašnjavao je Branimir Glavaš novinarima zbog čega je nekoliko trenutaka ranije svojim potpisom podržao kandidaturu Zorana Milanovića.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Glavašev potez sve je iznenadio jer se nalazi na potpuno suprotnoj strani političkog spektra, a u izjavi novinarima nekoliko puta je naglašavao da ovaj njegov potez nema nikakve veze s približavanjem SDP-u. Ali Milanovića nije mogao nahvaliti. 

"Ja ga takvog prihvaćam. On je i fajter i diplomat, kandidat koji u nogama ima dosta zagrebačkog asfalta. Dakle, i mangup i političar i doplomat, a i domoljub. HDSSB je donio odluku da daje slobodu odabira potpore kandidatima. Eto, ja sam se odlučio da moj potpis ide kandidatu Zoranu Milanoviću. Kako će drugi odlučiti iz HDSSB-a imaju potpunu slobodu", rekao je Glavaš, pa nastavio da ga kod Milanovića posebno impresionira što se kao premijer nikad nije miješao u druge stupove vlasti.

"Dakle, u Hrvatskoj bi trebala funkcionirati trodioba vlasti. Gospodin Milanović, za vrijeme dok je bio  predsjednik Vlade, nikada se nije miješao u zakonodavnu, odnosno sudbenu vlast", rekao je Glavaš.

Novinare je zanimalo zbog čega nije potpisom podržao Kolindu Grabar-Kitarović, kandidatkinju HDZ-a s kojim je u koaliciji, na što je odgovorio da je ovo njegov slobodan odabir te da na HDSSB nitko nije vršio pritisak da podrži njihovog kandidata.

Glavaš je otkrio i da bi Milanoviću dao potpis čak i da nije na snazi pravilo da potpisom smije podržati samo jednog kandidata. "Moj je potpis jedan. I dosad sam ga davao jednom kandidatu. Da postoji zakonska mogućnost ne bih potpisao niti jednom drugom kandidatu", rekao je Glavaš.

Na pitanje o kandidaturi Miroslava Škore, Glavaš je rekao da se ljudi imaju pravo kandidirati te da je funkcija predsjednika Republike odgovorna dužnost. "Smatram da će Milanović, ako pobijedi na izborima, s uspjehom, pošteno, korektno, zakonito i u skladu s Ustavom obnašati tu dužnost", vratio se Glavaš na Milanovića.

Nakon ovakvog poteza nameće se i pitanje hoće li Glavašev potpis Milanoviću štetiti ili će mu koristiti. "Smatram da niti će mu puno koristiti, a niti će mu štetiti", kaže Glavaš. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene