Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBILI NA VREMENU

U Zagrebu olakšanje zbog produljenja roka za obnovu, dogradonačelnik naveo koje će zgrade imati prioritet

Hrvatska će ipak dobiti drugu priliku za potrošiti europske milijarde za saniranje šteta od potresa.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen primila je Andreja Plenkovića, nakon čega su istodobno na društvenim mrežama objavili produljenje roka za povlačenje novca iz Fonda za obnovu i solidarnost. Sredstva možemo povući do lipnja 2023. Komisija je za odluku uvažila specifičnu situaciju s obzirom na to da su dva potresa pogodila blisko područje, dok je trajala pandemija.

Dnevnik Nove TV istražio je koje će zgrade u Gradu Zagrebu imati prioritet obnove. S dogradonačelnikom Lukom Korlaetom razgovarao je reporter Domagoj Mikić.

Škole, crkve, kazališta, policijske postaje i bolnice će dobiti prioritet, no po kojem prioritetu pitao je Mikić.

"One koje već jesu u radovima, škole, nakon toga zdravstvene zgrade, onda kultura i rako dalje", rekao je Korlaet koji je odgovorio i na pitanje kako bi Grad postupio da nije bilo produljenja roka. Kaže da bi se u tom slučaju iskoristila sredstva iz Fonda za projektnu dokumentaciju što bi kasnije palo na proračun grada što bi prouzrokovalo probleme.

"Obradovalo nas je produljenje roka. Sve da nije bilo dodatnih potresa, progresivne štete i pandemije, tih 18 mjeseci je kratko, produljenje je logično i dobrodošlo", kaže Korlaet i dodaje koliko je zgrada obnovljeno u Zagrebu. Do sad su obnovljena 162 vrtića i škole, a 13 je u postupku cjelovite obnove.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OSIGURANA SREDSTVA ZA OBNOVU Plenković se pohvalio velikim uspjehom: ''Razgovarao sam s Ursulom...Rješenje se uvijek nađe kad ima dobre volje''

"Ukupno 175 odgojno - obrazovnih ustanova je obnovljeno", rekao je.

Reportera Dnevnika Nove TV zanimalo je i gdje zapinje s obnovom.

"Zapinje na više strana, prvo na ministarstvu koje je zatrpano zahtjevima za obnovu. Čak 15.000 zahtjeva koje treba isprocesurati", rekao je zamjenik gradonačelnika te dodao kako je Grad za to posudio 15 zaposlenika ministrarstvu i tri Fondu.

Pročitajte i ovo Potres - 4 OTVOREN NATJEČAJ Utrka s vremenom za europski novac: "Jako smo dobro naučili što znači 'fali ti još jedan papir', ishodili smo sve i riješili"

"Zapinje i na spomenicima kulture, više od jednog složenog predmeta dnevno treba riješiti. Tu su i javne nabave koje uzimaju vremena jer kao grad nismo u sustavu javne nabave", objasnio je Korlaet.

Mikić je za kraj pitao hoće li uspjeti realizirati projekte do 2023. godine.

Pročitajte i ovo Tomo Medved ODGOVORIO I SRBIMA ZA TESLU Medved: ''Nije točno da Horvat ne zna da se grade zamjenske kuće, to je nesporazum''

"Zagrebu ide 2 milijarde kuna iz Fonda solidarnosti, mi smo prijavili projekte za 2 milijarde, ugovorili projekte za 1 milijardu, nadamo se da ćemo produljenjem roka iskoristiti sva sredstva", rekao je Korlaet.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene