Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Senzacija u Karlovcu

Evo što su otkrili svici pronađeni u crkvenom tornju: "Kruh je težio 7 lota. Kava je koštala 32 krajcara"

Aktualno Galerija Otvaranje vremenske kapsule nađene u križu crkve Presvetog Trojstva - 1 Otvaranje vremenske kapsule nađene u križu crkve Presvetog Trojstva - 1 Foto: DNEVNIK.hr Otvaranje vremenske kapsule nađene u križu crkve Presvetog Trojstva - 2 Otvaranje vremenske kapsule nađene u križu crkve Presvetog Trojstva - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sadržaj vremenske kapsule otkrivene u križu Crkve Presvetog Trojstva Sadržaj vremenske kapsule otkrivene u križu Crkve Presvetog Trojstva Foto: DNEVNIK.hr Sanacija zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu Sanacija zvonika crkve Presvetog Trojstva u Karlovcu Foto: DNEVNIK.hr +0 Otkrivanje vremenske kapsule pri sanaciji križa Crkve Presvetog Trojstva Galerija 1/5 >>
Zbog potresa na karlovačkom području stradala je Crkva presvetog trojstva u Karlovcu. U zvoniku crkve pronađeni su svici koji otkrivaju koliko se puta restaurirala crkva te još mnoštvo informacija za koje nemamo puno pisanih dokumenata.

Potres na karlovačkom području donio je i jedno senzacionalno otkriće. U zvoniku uništene crkve bili su svici s podacima neprocjenjive vrijednosti za povjesničare, ali i naš socijalni i društveni identitet u davna vremena o kojima imamo premalo pisanih dokumenata.

Pažljivo otvaranje originalnih dokumenata iz nekih drugih vremena.
Unutra senzacija - u vremenskoj kapsuli pronađena su čak četiri svitka iz različitih razdoblja, a svi su zajedno postavljeni ispod križa Crkve presvetog trojstva u Karlovcu koji je oštećen u potresu pa su u velikoj akciji skidanja križa prošli tjedan izvađeni i ovi povijesni zapisi. Po njima se vidi da je Crkva u Karlovcu prošla čak tri restauracije. U svakoj obnovi napisali su novi svitak.

Pročitajte i ovo Krv u epruvetama (Foto: Dnevnik.hr) PRIMILI ASTRAZENECINO CJEPIVO U Norveškoj troje zdravstvenih radnika u bolnici zbog ugrušaka nakon cijepljenja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RASPODJELA CJEPIVA Pismo Bruxellesu, treći nastavak. Sad se javio i SDP: "Plenković se pogubio po briselskim hodnicima u strahu za karijeru"

''Stavljen je popis ljudi koji su sudjelovali, koji su bili aktivni ili nekakvi gradski dužnosnici, ali onaj zadnji spis koji govori kako onaj koji otvori ovaj svitak nakon nas, evo, neka vidi kako je bilo nama'', rekao je fra Mate Bašić iz Franjevačkog samostana Karlovac.

Prvi svitak iz 1858. godine otkriva kolike su bile plaće te koliko su građani plaćali osnovne namirnice.

''Piletina oko 275 kuna, kruh je težio 7 lota. Kava je koštala 32 krajcara, 365 kuna. Dnevničar je bio plaćen 40 krajcara dnevno, to je oko 455 kuna, a naučnik na tornju je plaćen oko 900 kuna dnevno'', objasnila je pročelnica konzervatorskog odjela Karlovac, Sonja Kočevar.

Dokumenti se čuvaju u državnom arhivu, a prebacit će se u franjevački samostan. Posljednji svitak nastao je 1938. godine, što je posebno važno jer su dokumenti iz tog doba samostanu oduzeti.

''Mi ćemo uložiti određeni napor da to nađemo. Postoje dva mjesta gdje bi se to moglo naći. Jedno mjesto je, nažalost, Beograd jer se radi o Stepincu i suđenju, a drugo mjesto je Zagreb'', govori ravnatelj Državnog arhiva, Dinko Čutura.

U atriju Crkve trenutno se nalaze križ i jabuka. Nakon što se obnove i kada se stave natrag gore na zvonik Crkve, ispod njih će ići svitak - iz ovog vremena. Osin križa u potresu je stradala i sama crkva. Trenutno se ovdje misa ne održava već se čeka da se postavi skela da bi svod bio sigurniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Virus napada svugdje jednako Stigao odgovor Europske komisije: "Pojedine države članice odlučile su odstupiti od prijedloga proporcionalne raspodjele"

Pročitajte i ovo Melisa Terez - 1 Sustav ih iznevjerio Lavina horor priča trudnica se ne zaustavlja: "Čula sam majke koje rađaju svoju djecu. Ja sam znala da moje neće ni zaplakati"

''Mi se nadamo da ćemo za Uskrs biti zajedno s našim vjernicima za Uskrs u crkvi'', rekao je fra Bašić.

Kompletna obnova će još pričekati. Koliko će stajati tek se procjenjuje, križ bi se trebao obnoviti kroz 18 mjeseci. Do tada će na Crkvi Presvetog trojstva u Karlovcu biti zamjenski križ.

 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene