Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 6000 naknadnih udara

Nevjerojatne brojke: U potresu u Turskoj tlo se pomaknulo čak sedam metara

Aktualno Galerija Stype: Novi potresi - 1 Stype: Novi potresi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Novi potresi - 2 Stype: Novi potresi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Novi potresi - 3 Stype: Novi potresi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stype: Novi potresi - 4 Galerija 1/4 >>
Gotovo dva tjedna nakon što je zemlju pogodio jedan od najrazornijih potresa u novijoj povijesti, u Turskoj se polako privode kraju spasilačke akcije.

Prema posljednjim podacima, u potresu je poginulo više od 46.000 ljudi, oko 105.000 zgrada je uništeno i oštećeno.

Potres je snažno pogodio i Siriju, koja je zbog dugog oružanog sukoba već bila u jako lošem stanju; službeno je u toj državi prijavljeno 5800 preminulih uslijed potresa, 9000 zgrada je srušeno.

Razorni potres magnitude 7,8 koji je 6. veljače pogodio granično područje između Turske i Sirije pratilo je više od 6000 naknadnih udara.

Pročitajte i ovo Raščišćavanje ruševina u Turskoj bagerist Akin Potresna ispovijest bagerista: "Jedan otac mi je rekao: 'Molim vas, pronađite bar dio tijela moje kćeri'"

Drugi po snazi bio je potres magnitude 7,5, a u danima koji su uslijedili ih je čak 40 bilo s magnitudom 5.

Od prvog udara tlo se trese u prosjeku svake tri do četiri minute, navodi se u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Hrvoja Krešića.

Rasjed tla koji je nastao kao posljedica potresa dugačak je nevjerojatnih 300 kilometara - usporedbe radi, to odgovara udaljenosti od Rijeke do Makarske.

Pročitajte i ovo Gada i Ahmet, spašavanje u Turskoj Gada i Ahmed VIDEO Ležali su ispod ruševina, a onda su mu odveli kćer: "Prvo sam čuo krike, jauke pa 'tata, tata'. Ona je moj heroj"

Na nekim mjestima tlo se pomaknulo čak sedam metara. U usporedbi s petrinjskim, potres u Turskoj uzrokovao je 25 puta veću amplitudu pomaka na površini te se u njemu oslobodilo 125 puta više energije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene