Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Magnituda 7 po Richteru

VIDEO Snažan potres pogodio Salomonsko otočje: Oštećene brojne zgrade, zatvoren aerodrom - "Bio je velik, predmeti su padali"

Potres na Salomonskim otocima
Potres na Salomonskim otocima Foto: Screenshot/EMSC
Dva snažna potresa pogodila su u utorak Solomonske otoke, pri čemu je među oštećenim zgradama i ona australskog veleposlanstva i zračna luka, a glavni grad Honiara ostao bez struje.

Upozorenje na tsunami izdano je za područje oko 300 km od epicentra potresa, 55 km od Honiare, glavnoga grada Salomonskih otoka.

No Pacifički centar za upozorenje na tsunami (PTWC) naknadno je priopćio da je prijetnja "znatno" smanjena.

Prva procjena - magnituda 7,3 prema Richteru

Prvi potres na dubini od 15 km pogodio je područje oko 16 km jugozapadno od Malanga, objavio je američki Geološki institut, koji je prvobitno procijenio njegovu magnitudu na 7,3 prije nego što ju je smanjio na 7,0.

"Bio je to velik" potres, rekao je za AFP Joy Nisha, recepcionar hotela Heritage Park u Honiari, a dodao je da su neki predmeti u hotelu padali. "Čini se da su svi dobro, ali u strahu."

Pročitajte i ovo Potres u Indoneziji KATASTROFA U INDONEZIJI VIDEO "Pričao sam s prijateljima, pod se odjednom zatresao": Snažan potres odnio više od stotinu života

Drugi potres magnitude 6,0

Drugi potres, magnitude 6,0, pogodio je isto područje 30 minuta kasnije.

"Zasad nema ozlijeđenih, ali krov aneksa zgrade visokog povjerenstva se srušio, što ukazuje na to da vjerojatno ima još štete u cijelom gradu", rekao je australski premijer Anthony Albanese u parlamentu.

Međunarodna zračna luka Honiara pretrpjela je štetu na stropu, ali je zgrada netaknuta, rekao je Reutersu službenik u zračnoj luci Solomon Islands Airline.

Naknadni se potresi i dalje osjećaju, dodao je, ne želeći biti imenovan jer nije ovlašten javno govoriti. Osoblje zračne luke nastavit će raditi, ali oštećeni dio terminala zračne luke zatvoren je za putnike.

List Solomon Times izvijestio je da je veći dio Honiare ostao bez struje te da se rade preliminarne procjene štete na dalekovodima. Meteorološka služba Solomonskih otoka rekla je da nema opasnosti od tsunamija, ali je upozorila na neobične morske struje.

Pročitajte i ovo Potres Na dubini od 80 kilometara Dramatično jutro u blizini poznatog ljetovališta: Potres magnitude 5,5 pogodio Kretu

"Ljudima se također savjetuje da budu oprezni jer se očekuju daljnja podrhtavanja tla", rekao je zaposlenik na društvenim mrežama.

Opskrba električnom energijom prekinuta je na velikom dijelu otoka, a radiodifuzna korporacija Solomonskih otoka objavila je na Facebooku da su sve radijske usluge isključene.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene