Obavijesti Pretražite Navigacija
Prava obnova nije ni počela

Peđa Grbin u Petrinji: "Ova je vlast iznevjerila svoje građane, i to one kojima je njezina pomoć bila najpotrebnija"

Aktualno Galerija Konferencija za medije SDP-a povodom 2. obljetnice potresa - 1 Konferencija za medije SDP-a povodom 2. obljetnice potresa - 1 Foto: Slaven Branislav Babic/Pixsell Konferencija za medije SDP-a povodom 2. obljetnice potresa - 2 Konferencija za medije SDP-a povodom 2. obljetnice potresa - 2 Foto: Slaven Branislav Babic/Pixsell Konferencija za medije SDP-a povodom 2. obljetnice potresa - 3 Konferencija za medije SDP-a povodom 2. obljetnice potresa - 3 Foto: Slaven Branislav Babic/Pixsell +0 Konferencija za medije SDP-a povodom 2. obljetnice potresa - 4 Galerija 1/4 >>
Dvije godine nakon razornog potresa prava obnova još nije počela, zajednička je ocjena s konferencije za novinare u Petrinji u srijedu predsjednika SDP-a Peđe Grbina, sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i dogradonačelnice Gline Branke Bakšić Mitić.

"Ovdje u Petrinji gdje god pogledate oko sebe, vidite neuspjeh, koji se nije trebao dogoditi. Temeljna razlika ranijih obnova i onoga što se događa danas jest ta što danas imamo mnogo više novca, i to uglavnog onoga iz EU-a, ali stvari se ne miču s mrtve točke", rekao je Peđa Grbin.

Pročitajte i ovo Potres magnitude 4.2 u Italiji podrhtavanje tla "Probudila me galama i trešnja": Potres pogodio susjednu Italiju Branko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine obnova nakon potresa Bačić u Petrinji najavio nova gradilišta: "Mislim da smo opravdali očekivanja koja stanovnici imaju"

Ocijenio je da je razlog tome nesposobnost onih koji bi taj posao trebali organizirati te u nedostatku komunikacije između Središnjeg državnog ureda, Ministarstva i Fonda. Postavio je i pitanje što je s revitalizacijom jer je prije dvije godine utemeljeno Povjerenstvo za revitalizaciju, koje je potom predstavilo i svoj program.

"Ova je vlast iznevjerila svoje građane, i to one kojima je njezina pomoć bila najpotrebnija", zaključio je Grbin.

Na pitanje novinara je li ministar Paladina trebao već otići, Grbin je odgovorio kako nije trebao niti doći.

"Pokazao se kao potpuno nekompetentan, nije znao odgovoriti niti na jednostavna pitanja, tražio je mjesec dana da se uhoda", rekao je Grbin.

Grbin: Mnogi su se promijenili, čelnik Stožera Medved je tu, njega svi zaboravljaju

Posebno je istaknuo potpredsjednika Vlade Tomu Medveda.

"Mnogi su se promijenili, a jedino je čelnik Stožera, potpredsjednik Vlade Medved tu, a njega svi zaboravljaju. Uvijek je tu kada se treba naslikavati. A tu je i Andrej Plenković, koji je kao izbornik svakog od njih postavio da igraju na jednoj ili drugoj poziciji. Nažalost, novac je tu, državi je stavljen na raspolaganje, a HDZ-ova vlast ne može ga usmjeriti u ono što je ključno", rekao je Grbin.

Ikić Baniček: Predsjednik Vlade najodgovorniji, a svu odgovornost prebacuje na druge

Kristina Ikić Baniček rekla je da je danas primopredaja treće zamjenske obiteljske kuće na području Siska. Jednu je obnovila država, drugu donatori iz Vrbovca, a treću Općina Tisno sa susjednim općinama.

Taj podatak, ocjenjuje, dovoljno govori o tome koliko su ljudi zadovoljni obnovom, koja na sisačkom području još nije ni počela.

"Višestambene zgrade još nisu krenule u obnovu, a nijedna nova, od 20 najavljenih, neće se graditi u Sisku. Odgovorni kažu kako Sisak nije područje od posebne državne skrbi. Takav odgovor sigurno ne može zadovoljiti ljude u kontejnerima. Dvije godine nakon potresa obnova se pretvorila u birokratiziranu kaljužu", rekla je Ikić Baniček.

Na kraju je dodala kako predsjednik Vlade kao najodgovornija osoba svu odgovornost prebacuje na druge, a stradalnici žele da oni koji su najodgovorniji za obnovu napokon preuzmu odgovornost.

Na glinskom je području stanje katastrofalno, rekla je Branka Bakšić Mitić jer je u funkciji još uvijek 700 kontejnera, a 2000 objekata s crvenom i žutom naljepnicom čeka obnovu. Istodobno je 480 stambenih jedinica u vlasništvu države sa zelenom i žutom naljepnicom prazno i nisu obnovljeni.

"Nažalost, koordinacija Ministarstva graditeljstva i Središnjeg državnog ureda ne funkcionira. Ipak izgrađeno je oko 40 zamjenskih kuća, ali privatnim donacijama. Ako je država u dvije godine obnovila samo šest kuća, to je sramota. U dvije zgrade koje su u većinskom vlasništvu države trebalo jer samo popraviti dimnjake, ali to još nije učinjeno. A znamo da su Makarska, Gunja, Skoplje, Banja Luka obnovljeni samo za godinu dana, što znači da kod nas nešto ne štima", zaključila je dogradonačelnica Gline.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene