Uz pomoć EU-a i usvojenog zakona osigurat će se "kvalitetna i održiva" obnova Zagreba i okolice nakon potresa, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što je Europska komisija (EK) predložila da se Hrvatskoj pomogne sa 683,7 milijuna eura.

Galerija


Zagreb i okolicu pogodio je 22. ožujka razorni potres jačine 5.5 po Richteru i izazvao štetu koja se procjenjuje na oko 86 milijardi kuna.

Vezani članci Potres u Albaniji Potres magnitude 4,5 po Richteru zatresao Albaniju, osjetio se i u Hrvatskoj: "Jako se treslo, trajalo je oko 10 sekundi", "Jezivo, prvo se čula buka..." Mečenčani: Rupe bez dna - 3 Počela sanacija rupa u Mečenčanima, a već su isplivali prvi problemi: "Procijenili smo 350.000 kuna za sve, ali mislim da će nam troškovi porasti"

"Zadovoljni smo prijedlogom EK-a da se Hrvatskoj dodijeli 683,7 milijuna eura pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a, slijedom dobro pripremljenog zahtjeva hrvatske vlade", napisao je Andrej Plenković na Twitteru.

Prijedlog EK-a još trebaju odobriti Europsko vijeće i Europski parlament i sredstva će se moći koristiti odmah nakon toga. Prva tranša od 88,9 milijuna eura već je isplaćena u kolovozu u obliku predujma.

"Takva financijska pomoć pridonijet će u procesu saniranja šteta od razornog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb. Uz pomoć EU-a te zakonski okvir koji smo usvojili, osigurat ćemo kvalitetnu i održivu obnovu Zagreba i okolice", dodao je Plenković.

Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna koji je Komisija predložila u petak.

Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te predujmove u visini od 132,7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom za nekoliko zemalja - Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju