Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri godine od potresa

Ekipa Dnevnika Nove TV na vrhu zagrebačke katedrale: "Riječ je o staroj građevini, tu se skrivaju brojne stare pukotine"

Aktualno Galerija Obnova od potresa - 4 Obnova od potresa - 4 Foto: DNEVNIK.hr Damir Lazarević Damir Lazarević Foto: DNEVNIK.hr Obnova od potresa - 6 Obnova od potresa - 6 Foto: DNEVNIK.hr Obnova od potresa - 5 Obnova od potresa - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Matea Ćorić, reporterka Galerija 1/8 >>
Točno su tri godine od zagrebačkog potresa, u kojem je oštećeno 25 tisuća objekata. Država dosad nije izgradila nijednu zamjensku kuću. Radovi se najviše čuju u školama, bolnicama, muzejima.

Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić obišla je javne zgrade i provjerila koliko će se njih obnoviti novcem koji smo dobili od Europske unije.

Bolnica Merkur u radovima je od glave do pete. Umjesto pacijenata u ogoljenim hodnicima - stotinjak radnika. Većinom stranaca. Bolnica se konstrukcijski obnavlja. Plan je da radovi završe do 11. mjeseca.

U prašini radova je i Muzej za umjetnost i obrt. Ravnatelj kaže da su uhvatili posljednji vlak za obnovu. Potrošit će većinu europskih sredstava, od šest do sedam milijuna eura.

"Mi smo prije dvije godine mogli biti tu. Što se tiče Muzeja za umjetnost i obrt, godinu dana je potrošeno na šetanje, pribavu papira, traženje potpisa od mila do nedraga. Ako su velike institucije kao što je muzej jedva uspjeli - naravno da ljudi drugi nisu", istaknuo je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Država nije uspjela ni sebe obnoviti. Propala je obnova Sabora i Vlade europskim novcem. Potrošili smo 573 milijuna eura od 1,3 milijarde. Moramo još 430 milijuna do šestog mjeseca.

Obnovljene su sve osnovne škole, još je ostalo šest srednjih.
U završnoj fazi su radovi na Glazbenoj školi Blagoja Berse. Nakon tri izmjene zakona sad smo tamo gdje smo trebali biti prije dvije godine.

Pročitajte i ovo Ivica Šušković neobnova u tijeku Jad i bijeda tri godine nakon zagrebačkog potresa: "Umorni smo, baš smo umorni od obećanja, nerada i promjena zakona koji ne donose ništa novo"

"Zvuk radova i dalje se čuje samo u javnim zgradama, ali nikako da se proširi i privatnim kućama i zgradama. Nakon tri godine tek ih je jedan posto konstrukcijski obnovljeno", rekla je reporterka Ćorić.

Fakultet političkih znanosti jedan je od najuspješnijih po pitanju obnove. Rušenje je završeno, učvršćuju se temelji. "Vjerujem da ćemo potrošiti našu alokaciju iz Fonda solidarnosti do roka, većinu ili sve. Sad je vrijednost radova 93 milijuna kuna, od toga je 55 posto alokacije Fonda solidarnosti", pojasnio je dekan FPZG-a Andrija Henjak.

Jedina smo zemlja Europske unije koja je dobila produljenje roka za korištenje tih sredstava. Još ostaje vidjeti hoćemo biti jedina zemlja koja će taj novac morati vraćati.

Dnevnik Nove TV na vrhu katedrale

Tim novcem obnavlja se i zagrebačka katedrala. Prije potresa bila je na visini od 108, a sada je na 95 metara. Na sam vrh dizalicom se popela i ekipa Dnevnika Nove TV i doznala kada bi katedrala mogla otvoriti svoja vrata.

Radovi na zagrebačkoj katedrali među najzahtjevnijima su trenutačno na obnovi od potresa jer zagrebačka katedrala treba ostati netaknuta, a opet se mora statički ojačati da bi bila sigurna.

Kad će se vjernici vratiti u katedralu? "Odgovor je vrlo, vrlo težak. Ako bismo htjeli precizirati neki kratki rok, onda bismo htjeli da to bude za Božić ove godine", kazao je Damir Lazarević, autor koncepta konstrukcijske obnove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Cure rokovi Propala obnova Banskih dvora i zgrade Sabora: Neiskorišteno gotovo 20 milijuna eura europskog novca

Kazao je da su iznimno teški radovi, a na njoj rade stotine ljudi. "Geolozi, seizmolozi, geofizičari, geotehničari, čitav niz usko specijaliziranih stručnjaka koji rade na obnovi", naveo je Lazarević te kazao da tijekom radova uvijek ima iznenađenja.

"Riječ je o staroj građevini, tu se skrivaju brojne stare pukotine. Moramo reagirati na dnevnoj i tjednoj bazi i napraviti mini preprojektiranja da bismo reagirali sa situacijom na licu mjesta", opisao je Lazarević.

Kaže da vode računa o tome da ono što je na građevini - ostane netaknuto. "Tu je čitav niz opasnih dijelova koji zasad predstavljaju veliku opasnost za građane koji šeću i radnike oko katedrale", upozorio je.

Riječ je o radnicima koji su specijalizirani za rad na visinama, koje sežu i do sto metara.

Kada će se vratiti vrh tornja katedrale? "To je jako, jako teško pitanje. Riječ je o godinama." Lazarević kaže kako bi se moglo reći da je vraćanje vrha tornja katedrale najzahtjevnije.

"Situacija je opasna. Ukrasni elementi bit će razgrađeni u iduća dva do tri tjedna, ali dok ne razgradimo zvonike, ne možemo reći da je područje oko zvonika sigurno. Ugrožena je katedrala, okolišni prostor, nadbiskupski dvor i okolne zgrade", zaključio je Lazarević. 

Više o obnovi nakon potresa pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene