Obavijesti Video Pretražite Navigacija
eh, da su svi tako

FOTO Potres je sve sravnio sa zemljom, ali ova zgrada od stakla stoji netaknuta: Razlog je jednostavan

Potres u Turskoj
Potres u Turskoj Foto: Afp
Zgrade i objekti koji su izgrađeni prema građevinskim standardima preživjeli su potrese u Turskoj.

Dok je sve uokolo uništeno u potresu, zgrada kulturnog centra u turskom gradu Adıyaman ostala je netaknuta. Čak ni prozori na zgradi od stakla nisu razbijeni.

Turski mediji javljaju kako je riječ o zgradi kulturnog centra Commagene u Adıyamanu, a sagrađena je kao prva pametna zgrada Ministarstva industrije i tehnologije, prema standardima EU-a. Financirana je sredstvima Europske unije i u skladu sa zakonodavstvom EU-a.  

"U Adıyamanu su mnoge zgrade uništene u potresima, uništena je i zgrada Ureda gradonačelnika. No, potres jačine 7,8 po Richteru nije uzdrmao temelje staklene zgrade, koja se nalazi nasuprot zgrade gradske uprave Adıyaman", pišu turski mediji.

Pročitajte i ovo Potres u Turskoj i Siriji Tuga i bol Erdogan objavio koliko je ljudi dosad poginulo i najavio stroža pravila gradnje: ''Potresi su bili kao atomske bombe''

Gradnja kulturnog centra započeta je 2020., a otvoren je u rujnu 2022. godine. Iza izgradnje zgrade stoje arhitekti Yavuz Özkaya i Sinan Erbuğ, a zgrada se gradila pod kontrolom grada Adıyamana.

U Turskoj su već prije nekoliko dana počela uhićenja građevinskih poduzetnika koji su gradili zgrade ne poštujući propise. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene