Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Hasanbegović o Škorinoj izjavi o pobačaju: "Rekao je što je i mislio. Nema potrebe za stvaranje moralne panike"

Zlatko Hasanbegović u Dnevniku Nove TV - 6
Zlatko Hasanbegović u Dnevniku Nove TV - 6 Foto: DNEVNIK.hr
Zlatko Hasanbegović udarno je lice Domovinskog pokreta u prvoj izbornoj jedinici, Gradu Zagrebu. Zašto misli da može dobiti glasove Zagrepčana otkrio je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sabinom Tandarom Knezović.

 Prvi na listi Domovinskog pokreta u gradu Zagrebu je Zlatko Hasanbegović kojeg su građani upamtili po tome da je naziv trga Maršala Tita promijenio u Trg Republike Hrvatske. Hasanbegović je za Dnevnik Nove TV kaže da on na parlamentarnim izborima u prvoj izbornoj jedinici zastupa ''konkretan nacionalno-politički program''.

Pročitajte i ovo Zlatko Hasanbegović Spektakl Hasanbegović u Sabor donio košarkašku loptu i komentirao kontroverzni HDZ-ov prijedlog: "To vam ni ja ne bih napravio" Slika nije dostupna Predstavili kandidate u 1. jedinici Škoro: "Plenković je pomogao rehabilitaciji SDP-a listama koje je slagao"

''Moje političko djelovanje građanima je poznato. Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene, sistemske. Majka svih promjena je promjena izbornog zakona jer on je preduvjet za dobivanje autentičnog političkog predstavništva u Hrvatskom saboru, da se ne događa ovo gaženje izvorne biračke volje koje je obilježilo vladavinu gospodina Andreja Plenkovića'', kazao je.

O Škorinoj izjavi: To je osjetljivo pitanje

Kada je riječ o Zakonu o obnovi Zagreba kaže da je to bilo ''predmet kvazi aktivizma i različitih oblika demagogije''. ''To je jedna ozbiljna tema. Naravno da je zakon poželjan, ali budimo iskreni – za ono što je potrebno Zagrepčanima oštećenima u potresu u krajnjoj liniji nije ni potreban novi zakon i dosadašnji okvir omogućuje postupanje u tom slučaju. Kod nas nije problem zakona, nego problem nesposobnosti političkih elita u provedbi tog zakona'', smatra Hasanbegović.

Komentirao je i izjavu Miroslava Škore koja je podigla prašinu u javnosti nakon što je šef Domovinskog pokreta rekao da se žena, ako zatrudni nakon silovanja, treba s obitelji dogovoriti to učiniti.

''Gospodin Škoro je objasnio što je pod time mislio. Ja načelno odbijam sudjelovati u banalnoj i trivijalnoj raspravi o takvom važnom pitanju zakonskog reguliranja pitanja pobačaja, što je obveza koju je Ustavni sud propisao. U roku od dvije godine gospodin Plenković, predan svom autentičnom demokršćanstvu po tom pitanju nije ništa učinio. To je osjetljivo pitanje koje ima moralnu, pravnu, religiju, etičku pozadinu i u tome se ne može raspravljati u formatu dnevno-političkih rasprava'', poručio je. Dodaje da je to načelno stav stranke. 

''Zastupamo zaštitu života od začeća do smrti. Imamo činjenicu da sada postoji zakonsko pravo na pobačaj do 10. tjedna. S jedne strane imamo pravilo i načelo, a s druge iznimke. Zakonodavac prije donošenja zakona mora pristupiti ozbiljnoj raspravi i nema potrebe stvarati moralnu paniku i pristupati različitim celebrity kampanja'', poručuje Hasanbegović. 

Na pitanje mijenja li on često strane u politici, s obzirom na to da je bio i u Andreja Plenkovića i uz Milana Bandića, a sada je u Domovinskom pokretu s Miroslavom Škorom, Hasanbegović odgovara da je njegovo političko polazište ''potpuno isto''. ''Politička partnerstva nisu sama sebi svrha, nego legitiman instrument ostvarivanja političkog cilja'', zaključi je Zlatko Hasanbegović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene