Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke ustavnog suda

Stručnjakinja o glasanju zaraženih na izborima: "Ovo je najbolje što se moglo napraviti, u suprotnom bi regularnost izbora bila upitna"

Profesorica s katedre za ustavno pravo, Ana Horvat Vuković u Dnevniku Nove TV komentirala je odluku Ustavnog suda nakon koje je DIP objavio kako će osobe zaražene koronavirusom ipak moći glasati.

Ustavni sud danas je odlučio kako će zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj ipak moći ostvariti svoje ustavno pravo i glasovati na parlamentarnim izborima.

Pročitajte i ovo Glasački listići Porazni podaci Biračko pravo (ni)je obveza? Izlaznost već godinama u stalnom padu Glasački listići - 2 Utrka s vremenom Neumorno rade već tjednima kako bi sve bilo spremno za izbornu srijedu: "Rokovi su bili kraći nego inače"

"Oni će glasati uz pomoć druge osobe, koja će po njihovoj punomoći glasati za njih. Birački odbor cijelu će radnju obavljati s osobom od povjerenja osobe koja je pozitivna na koronavirus", kazao je danas Slaven Hojski iz DIP-a.

Je li trebalo i ranije reagirati i pripremiti se za ovakav scenarij u Dnevniku Nove TV komentirala je doc. dr. sc. Ana Horvat Vuković s katedre za ustavno pravo.

"Odluka Ustavnog suda je očekivana i dobrodošla", rekla je Horvat Vuković.

Potvrdila je kako angažiranjem osobe od povjerenja na neki način prestaju biti tajni, ali da takvi slučajevi već postoje u uputama za glasanja za nepismene osobe i osobe s tjelesnom manom.

"Ovo je najbolje što se moglo napraviti u datim okolnostima da se zaštiti zdravlje i istovremeno omogući svima njihovo ustavno pravo. Trebalo je reagirati prije, za pandemiju smo znali već najmanje sedam mjeseci, bilo je dovoljno vremena da se iznađe neki način", rekla je profesorica.

Kazala je da bi se u slučaju drugačije odluke u pitanje dovela regularnost izbora te bi se morali ponavljati na određenim biračkim mjestima.

Poručila je i kako se boji da će ovakva arbitrarna reakcija nadležnog tijela doprinijeti generalnom osjećaju nesigurnosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene