Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke suda

Državno izborno povjerenstvo objasnilo na koji će način zaraženi koronavirusom ipak moći glasati na izborima

Državno izborno povjerenstvo mora osigurati glasanje i onima koji su pozitivni na koronavirus, odlučio je Ustavni sud. IZ DIP-a poručuju da će pozitivni glasati na poseban način.

Iz DIP-a ističu da su zadovoljni odlukom Ustavnog suda te da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se zaštitili građani koji dolaze na birališta, ali i članovi biračkih odbora i svi ostali.

"Oni će glasati uz pomoć druge osobe, koja će po njihovoj punomoći glasati za njih. Birački odbor cijelu će radnju obavljati s osobom od povjerenja osobe koja je pozitivna na koronavirus", kazao je Slaven Hojski iz DIP-a.

"Postoje i dalje mjere zaštitnih maski, rukavica, dezinficiranja ruku i ostalo što je potrebno. Ono što se odnosi na osobu od povjerenja ostaje isto kako je bilo i ranije", dodao je i istaknuo da se to čini kako zaražene osobe ne bi dolazile na birališta te kako bi se zaštitilo zdravlje svih ljudi.

Pozitivna osoba neće dolaziti u kontakt s drugima

"Pozitivna osoba ne smije doći u kontakt s biračkim listićem, članom biračkog odbora ili bilo čime povezanim uz biračko mjesto", kazala je Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a. "Javilo ih se do sada 476 osoba koje su u samoizolaciji", navela je.

"Na današnji dan imamo 476 osoba koje su se prijavile na glasanje iz samoizolacije. U samoizolaciji su 4943 osobe, pa očekujemo da će se taj broj još povećati", objasnila je.

Glasanje u domovima za starije i nemoćne

Na izvanrednoj konferenciji za novinare iz DIP su objasnili i način na koji će glasati štićenici u domovima za starije i nemoćne. Naime, problem je nastao nakon što je HZJZ donio mjeru zabrane odlaska štićenika iz domova i mjeru zabrane posjeta štićenicima u domovima. Sukladno tome DIP je izdao uputu prema kojoj članovi biračkog odbora ne mogu odlaziti štićenicima.

No nakon ublažavanja te mjere i novim uputama epidemiologa, članovi biračkog odbora dolazit će ispred doma ili, prema posebnim uvjetima, ući u dom kako bi i štićenicima bilo omogućeno glasanje. "Situacija i tehničke upute mijenjaju se iz dana u dan, stoga ovo nije konačno", kazala je Lovrin.

Potrebna osoba od povjerenja

Birači kojima je dijagnosticirana zaraza, uslijed čega ne smiju pristupiti biračkom mjestu, glasaju uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić.

Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu zaraženog birača, provode glasanje tako da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata stambenog objekta u kojem birač ima prebivalište i u kojem se u trenutku glasanja taj birač nalazi, i to isključivo uz pomoć osobe od povjerenja koja će po uputi tog birača ispuniti glasački listić.

Birač pritom ne smije imati neposredan kontakt s članovima biračkog odbora niti s glasačkim listićem.

Tijek glasanja

Članovi biračkog odbora osobi od povjerenja daju odgovarajući glasački listić koji ta osoba ispunjava sukladno dobivenoj uputi od birača kojem je dijagnosticirana zaraza, nakon čega osoba od povjerenja presavija glasački listić, stavlja ga u posebnu omotnicu, zatvara je i istu predaje članovima biračkog odbora.

Oni obvezno nose maske i rukavice, a sa sobom nose i dezinficijens za ruke te dezinficiraju rukavice (kao što bi dezinficirali ruke da nemaju rukavice) prije i poslije svakog posjeta pojedinom biraču.

Nakon što su omogućili glasanje biračima, po dolasku na biračko mjesto ulaze s maskom, najprije dezinficiraju ruke/rukavice i potom omotnicu s glasačkim listićem, kao i sav drugi izborni materijal predaju predsjedniku biračkog odbora, skidaju maske i rukavice s ruku, odlažu ih u kantu za otpatke u kojoj je vrećica i dezinficiraju ruke.

Ustavni sud donio odluku

Podsjetimo, Ustavni sud odlučio je da oboljeli od koronavirusa imaju pravo sudjelovati na izborima.

"Ustavni sud, međutim, ističe da građanima kojima je dijagnosticirana zaraza SARS-CoV-2 (COVID-19) ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasanju izvan biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu, kojima Ustav u člancima 58. i 69. jamči zaštitu zdravlja", navodi se u priopćenju suda.

Državno izborno povjerenstvo dužno je osigurati, u skladu sa svojim ovlastima, pravnu mogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonom zajamčenog biračkog prava svim državljanima RH kojima to pravo pripada, uključujući i građanima koji to zatraže, a kojima je dijagnosticirana zaraza koronavirusom ili neka druga zaraza, dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene