Predstavnici SDP-a sastali su se na sjednici predsjedništva stranke kako bi odradili pripreme za kampanju.

Galerija


SDP je održao sjednicu Predsjedništva stranke kako bi se pripremili za preizbornu kampanju. Raspravljalo se o slaganju lista za parlamentarne izbore, no konačnu odluku glavni odbor treba donijeti idući tjedan.

Vezani članci Branko Grčić Iz SDP-a prozvali stožer da testiraju premalo građana, Beroš im odgovorio: „Neki žele dobiti političke bodove na račun pandemije“ Damir Gašparović Pokret za modernu Hrvatsku: „Tražimo hitno zaustavljanje svih promidžbenih aktivnosti ili odgodu izbora“

Odgovorili su i na HDZ-ove prozivke da su prepisali svoj program iz 2011. godine. ''Ah čujte, što oni nisu prepisali? Pa i oni su svašta svoga prepisali. Pa ono što vrijedi 2011., vrijedi i sada, neke stvari. Neke stvari su osvježene'', poručio je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Komentirao je i ''očekivanja'' premijera Andreja Plenkovića da se policija i DORH pozabave ulogom SDP-a u aferi javne nabave EPK 2020, istaknuvši da je potpuno neprimjereno da predsjednik Vlade poziva javno neovisna tijela da se obračunavaju s bilo kim.

Pregovori s IDS-om pri kraju

''Postoji legalan način podnošenja prijave, a ne raditi pritisak na tijela istrage i progona'', poručio je Komadina, dodavši da to ne smije nitko raditi a pogotovo ne predsjednik Vlade.

Komadina je nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, potvrdio da su pregovori s IDS-om o priključenju Restart koaliciji pri kraju i dodao kako očekuje pozitivan odgovor te ustvrdio da će imati jače liste od HDZ-ovih.

"Dogovori o koalicijama su pri kraju, ostalo je otvoreno još pitanje koalicije s IDS-om i PGS-om i nakon sjednice Predsjedništva uputit ćemo im službenu ponudu u kojoj im nudimo četiri visoka ulazna mjesta u osmoj izbornoj jedinici. Složili smo stvarno fer ponudu i vjerujem da je i u IDS-ovu i u našem interesu da imamo jedan mandat više", rekao je Komadina.

O IDS-u: Ne može se svađati, a popodne surađivati

Neslužbeno se doznaje da su na listi Restart koalicije u osmoj izbornoj jedinici IDS-u ponuđeni drugo, četvrto i šesto mjesto, što bi im jamčilo klub zastupnika u Saboru, a pronašlo bi se i prolazno mjesto za predsjednika PGS-a i gradonačelnika Krka Darija Vasilića.

S obzirom na to da je IDS-u sporno to što bi nakon najavljenog teritorijalnog preustroja Istra izgubila status županije, Komadina je kazao da promjene teritorijalnog ustroja neće biti do lokalnih izbora 2021. i da reforma ide za izbore 2025. Istaknuo je također da je suradnja s IDS-om "uvod i u lokalnu priču za iduće lokalne izbore dogodine" te da se "ne mogu dopodne svađati, a popodne surađivati".

Komadina je rekao i da je sporazum s međimurskim županom Matijom Posavcem 'više-manje' postignut. Imamo dobre liste i pokazat će se da su jače od HDZ-ovih, uvjeren je Komadina, poručivši novinarima: "Vidimo se u noći relativne pobjede SDP-a".

Analiza Mislava Bage

Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago ističe da SDP radi ono što radi, ili će raditi, velik broj stranaka – zaduživanjem koristiti novac iz Europske unije za oporavak gospodarstva.

''Jasno je da nakon korona krize sve zemlje EU-a dramatično povećavaju svoja zaduživanja i javni dug. To će raditi i ova i svaka iduća Vlada jer je to jedina šansa da gospodarstvo stane na noge. SDP se ne zamara kritikama, poručuju da će to raditi svi, a jedina razlika će biti kako će oni izvlačiti zemlju iz krize u odnosu na HDZ.

Ono što u toj stranci još prigotovljavaju je sastavljanje lista, a u koaliciji se nadaju da će zatvoriti dogovor s IDS-om u 8. izbornoj jedinici. To je lijevoj koaliciji jako važno jer bi na taj način pokrili središnju Hrvatsku gdje su uvjereni u pobjedu, a nadaju se u podijeljeno desno biračko tijelo između HDZ-a, Domovinskog pokreta i Mosta, pogotovo u Slavoniji i Dalmaciji gdje bi se ti glasovi mogli raspršiti'', kazao je Mislav Bago.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr