Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ne može se manipulirati"

Potpredsjednica DIP-a: "Osobe u samoizolaciji trebaju se javiti tri dana prije izbora da žele glasati, da bi se to lakše organiziralo"

Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva
Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Foto: DNEVNIK.hr +0 Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, i Dino Goleš Galerija 1/2 >>
DIP je objavio tehničke upute za glasovanje u vrijeme koronavirusa. O glasovanju u samoizolaciji s potpredsjednicom DIP-a, Vesnom Fabijančić-Križanić razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić kaže kako će za osobe kojima je određena samoizolacija, predsjednici i potpredsjednici biračkih odbora organizirati glasovanje isto kao da se radi o biračima koji ne mogu pristupiti izborima iz drugih razloga poput bolesti, nemoći i invaliditeta.

Pročitajte i ovo Glasanje na parlamentarnim izborima Velik odaziv Objavljeni novi podaci: Ovi su gradovi rekorderi po izlaznosti Održavanje parlamentarnih izbora na biračkom mjestu u Osijeku - 3 Velik odaziv DIP objavio gdje je najveća izlaznost, na dva biračka mjesta stigla i policija

"Ne može se manipulirati. Razlika je što će se osobe u samoizolaciji javiti tri dana prije izbora da žele glasovati da bi se lakše organiziralo", kazala je potpredsjednica DIP-a.

U slučaju da netko od članova biračkog odbora završi u samoizolaciji spremne su njihove zamjene.

Na pitanje može li na glasovanje teoretski doći netko zaražen, Fabijančić-Križanić kaže da uvijek postoji ta mogućnost jer smo već vidjeli kršenja samoizolacije. Na biralištima neće biti posebnog skeniranja kao u ljekarnama kojim bi se vidjelo je li nekome određena ta mjera.

Hrvati u inozemstvu neće moći glasovati u pet država. Potpredsjednica DIP-a ističe kako sveukupno u tim državama na prošlim izborima glasovalo 88 birača, a 2016. 126 pa dodaje kako se radi o malom broju birača te ne bi trebali utjecati na rezultat izbora. Također ne očekuje da će koronavirus utjecati na izlaznost birača.

"Gledamo događanja od utakmica, svadbi, koncerte... Smatramo da ne postoji strah koji bi utjecao na to, posebno zbog propisanih mjera na biračkom mjestu", rekla je Fabijančić-Križanić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene