Na nadolazećim parlamentarnim izborima u inozemstvu će se glasovati u čak 42 države, no to je i dalje za pet manje nego na predsjedničkim izborima. Razlog tomu je koronavirus, a mi vam donosimo gdje i tko može glasovati izvan granica RH.

Galerija +0 Glasanje, ilustracija

Osim u Hrvatskoj, izbori za Hrvatski sabor održat će se u još 42 države diljem svijeta, pet manje u odnosu na predsjedničke izbore u prosincu, objavilo je Državno izborno povjerenstvo. Iz DIP-a su objavili popis država u kojima će moći glasovati hrvatski birači, a prema kojemu se u srpnju, neće glasovati u Alžiru, Brazilu, Čileu, Indoneziji i JAR-u.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija SAD će tražiti obavezno cijepljenje protiv koronavirusa za radnike koji prelaze granicu Koronakriza u Australiji - 6 Zbog omikrona odgađaju otvaranje granica: "To bi bilo nepromišljeno i neodgovorno"

Ipak, broj birača iz tih država koji su glasovali na proteklim izborima nije velik. Na predsjedničkim ih je ukupno glasovalo 88, a na prošlim parlamentarnim izborima 126.

Iako se u javnosti špekuliralo da zbog pandemije koronavirusa neće biti moguće glasovati u Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, to sada nije slučaj.

Gdje se sve može glasovati?

A DIP je objavio popis država i biračkih mjesta, kojih je ukupno 112. Najviše ih je, u Bosni i Hercegovini, čak 45. Sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava. Najviše ih je u Mostaru (20), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

Za Njemačku je određeno jedanaest biračkih mjesta, po dva u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu, te u generalnim konzulatima u Duesseldorfu, Frankfurtu, Muenchenu i Stuttgartu, dok će jedno mjesto biti otvoreno u generalnom konzulatu u Hamburgu. U Australiji će se moći glasovati na četiri biračka mjesta: u veleposlanstvu u Canberri te u generalnim konzulatima u Sydneyu, Melborneu i Perthu.

Četiri su biračka mjesta predviđena i za SAD, u veleposlanstvu u Washingtonu te u generalnim konzulatima u New Yorku, Los Angelesu i Chicagu. Za Italiju su određena tri mjesta: u veleposlanstvu u Rimu te u konzulatima u Trstu i Milanu.

Po dva će biračka mjesta biti na raspolaganju Hrvatima u Srbiji - u Beogradu i Subotici, u Crnoj Gori - u Podgorici i Kotoru, u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj – u Budimpešti i Pečuhu, Švicarskoj – u Bernu i Zuerichu te u Kanadi – u Ottawi i Mississaugi.

Tko sve može glasovati izvan RH?

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovat će moći i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Izbori za deseti saborski saziv u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 5. srpnja, a u inozemstvu u subotu, 4. i nedjelju, 5. srpnja. U Sabor ćemo birati 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u dvanaestoj jedinici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju