Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lako do većine

Glasnogovornik Vlade objavio tko će podržati HDZ: "Premijer je obavio inicijalni krug konzultacija..."

Buduću vladu Andreja Plenkovića podržat će manjinci, HNS i Reformisti što ukupno čini potporu od 76 ruku.

Nakon sinoćnje pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima premijer Andrej Plenković danas je već obavio inicijalni krug konzultacija.

Pročitajte i ovo Hamed Bangoura Objavio na Twitteru Bangoura opisao bliski susret s Plenkovićem: "Znam da nećete vjerovati..." Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Kako je objavio glasnogovornik Vlade, Plenković je razgovarao sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima, koji "daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i vladi". 

HDZ je osvojio 66 mandata, a uz 8 manjinskih te jedan HNS-ov i jedan mandat Reformista u novom sazivu sabora, buduća Vlada Andreja Plenkovića već ima potporu 76 ruku. 

Podršku Plenkoviću već je ranije najavio i šef Reformista Radimir Čačić.

Svoj jedini mandat Reformisti su osvojili u 3. izbornoj jedinici, gdje je izabran upravo Čačić. Komentirajući rezultate izbora, rekao je da su bili iznenađenje u odnosu na ankete i da su bila ključna dva razloga – mala izlaznost i puno rubnih mandata.

Spomenuo je da se njihov rezultat cijele postizborne noći kretao između nula i tri mandata.

"Za nekoliko stotina glasova izgubili smo mandat u 6. izbornoj jedinici Darinka Dumbovića i na kraju za koju tisuću u 2. izbornoj jedinici Željka Lackovića. Moglo je završiti i ovako i onako. Recimo, ona grupacija Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom završila je s tri mandata", komentirao je Čačić.

Predsjednik Reformista smatra da je konačni rezultat izbora optimalan za Hrvatsku u ovom trenutku.

I Milorad Pupovac iz SDSS-a potvrdio je da je telefonski razgovarao s Plenkovićem. Na pitanje idu li u koaliciju s HDZ-om i ima li Plenković već sada većinu, Pupovac je kazao kako će o idućim koracima SDSS-a raspravljati u utorak na Predsjedništvu stranke.

"Što se tiče SDSS-a, mi sutra imamo predsjedništvo stranke. Tu ćemo raspravljati o našem idućem koraku i razgovoru koji sam danas imao s predsjednikom vlade. Onda će se sastati Klub zastupnika manjina. Sastat ćemo se i partnerima s kojima smo i do sada surađivali, to je HNS", rekao je Pupovac.

Potom je hvalio Plenkovića.

"Dobiti drugi mandat u ovako turbulentnim vremenima vrijedno je poštovanja. To je ono što nas je približilo prije 4 godine i svi su izgledi da će nas približiti i nakon tih 4 godine", kazao je.

Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao je da će podržati HDZ-ovu Vladu ako se ona neće sastavljati pomoću ekstremne desnice i Domovinskog pokreta te da Plenković ima njegovu podršku za kandidaturu.

"Nisam se nadao da će biti tako dobar rezultat i da će se moći napraviti jedna Vlada kontinuiteta, praktički, podržana od koalicije koja je gotovo ista kao koalicija iz prošlog mandata. Što znači da, drugim riječima, prošli mandat nije bio tako loš kao što neki kažu, nego da je bio dobar", kazao je Radin novinarima nakon izlaska iz Banskih dvora.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene