O brzopoteznom raspuštanju Sabora uoči nadolazećih parlamentarnih izbora s čelnikom Mosta Božom Petrovom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Galerija


Prvi čovjeka MOST-a Božo Petrov kaže da se vesele izborima jer je to demokracija.

Vezani članci Božo Petrov - 1 Bio je najveće iznenađenje izbora prije pet godina: "Na početku smo se morali i skrivati... Moja djeca do prije godinu dana nisu uopće znala zašto sam na televiziji" Most samostalno izlazi na izbore Most ipak samostalno izlazi na izbore, ništa od koalicije sa Škorom: "Ne možete s vragom tikve saditi"

"Trebali su to napraviti još prije dvije godine, prije sramotne političke trgovine s HNS-om, ali svu odgovornost za raspisivanje izbora tijekom epidemije će podnijeti Vlada i vladajući u Saboru, jer ono što se može dogoditi je rizik koji oni moraju podnijeti. Ako raspuste Sabor, a dogodi se novo naglo širenje virusa, nema Sabora, tehnička vlada neće imati legitimitet za donošenje svih onih krucijalnih odluka", kaže Petrov.

Vladajući kažu da se krucijalne stvari moraju rješavati u rujnu i da do tad treba imati vladu.

"Interese cijele države su podredili interesima svoje stranke. Oni jako dobro znaju koji će se sve problemi javiti i oni su samo kratkotrajno začepili rupe. Ovrhe se vraćaju 1. 8., svi koji trenutno primaju mininalac, to završava u kolovozu", rekao je čelnik Mosta koji kaže da nisu mogli očekivati da će Vlada ti mjeseca ranije raspustiti Sabor, no nije htio reći hoće li u koaliciju s Miroslavom Škorom.

Petrov kaže da je Most dokazao svoju vrijednost.

"Ovakvi izbori su na granici regularnosti, gdje će se značajan broj glasova izgubiti, neće ići onima za koje su glasači htjeli glasati, ti glasovi će na kraju otići HDZ-u i SDP-u, a Šeks je iskrojio takve izborne jedinice", smara Petrov.

Most je ostao bez nekih saborskih zastupnika. Petrov tu ne vidi ništa negativno.

"Uvijek dajemo mogućnost zastupnicima da se izjasne za ono što jesu, a oni koji su izgubili kompas kojima je cilj fotelja, ti su i otišli. Mi s tim nemamo problem. Ja ću uvijek biti za građane koji su nam dali povjerenje da branimo njihove interese", rekao je.

"Ja bih volio da i građani i mediji izađu iz mindesta da postoje samo HDZ i SDP. Tu je odgovornost Miroslava Škore da okupi više stranaka. Ako se to dogodi, ako u tome uspije, ta će politička opcija sastavljati vlast, a ne HDZ", kaže Petrov koji vjeruje da će ta opcija sastavljati vlast, a HDZ i SDP iz prikrajka promatrati što se događa.

Na pitanje osjeća li se kao gubitnik jer su od najpoželjnije udavače ostali na brisanom prostoru Petrov odgovara da mu je "drago da Jandroković i slični kažu da s Mostom ne mogu, jer to zapravo pokazuje što je Most. Dok mi prokazujemo korupciju, oni je štite. Dok se zalažemo za reformu javne uprve, oni žele status quo. Isto kao s reformom pravosuđa, mi smo poredali zakone, oni nisu ništa napravili".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr