Boris Miletić
Boris Miletić Foto: Duško Marušić/Pixsell

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je u četvrtak kako je kako je "IDS jedina stranka koja će se za projekte u Istri boriti i kada se ugase svjetla kampanje".


"U proteklom smo se sazivu borili rukama i nogama za interese naše regije, a u idućem želimo provesti prijeko potrebnu decentralizaciju i visoke standarde postignute u Istri preslikati na cijelu zemlju" - istaknuo je Boris Miletić na konferenciji za novinare.

Vezani članci Tulio Demetlika Studenti stručnih studija u neizvjesnosti, oporba upozorava: ''Za razliku od onih u EU, ne znaju hoće li im diploma vrijediti'' Boris Miletić (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) IDS na predsjedničkim izborima podržava Zorana Milanovića

Dodao je da vjeruje da za desetak dana "kreće gradnja moderne, otvorene i progresivne Hrvatske''. Po njegovim riječima uz decentralizaciju, IDS inzistira i tu garanciju danas ima da će Istra ostati zasebna regija, s time da će se njezin utjecaj i status dodatno jačati.

"Ne tražimo nešto posebno, nego samo ono što nam pripada. Trenutna situacija u kojoj je raspodjela sredstava 90:10 u odnosu centralne države i lokalnih razina upravljanja je neodrživa i štetna", poručio je.

''Jačaju mržnja i šovinizam''

Kandidatkinja IDS-a i četvrta na listi Restart koalicije u osmoj izbornoj jedinici Katarina Nemet istaknula je da "u Hrvatskoj od 2015. godine nezaustavljivo jačaju mržnja i šovinizam“.

"Tu eskalaciju ekstremizma i mržnje danas prepoznajemo u nizu stvari, od fašističkih incidenata, do napada na pripadnike manjina ili prijetnji ženama i njihovim pravima. Ovom posljednjem, nažalost, svjedočimo i u ovoj kampanji, a takvo je ponašanje logična posljedica sustavne politike toleriranja nasilja, dodvoravanja radikalima i normalizacije fašističkog diskursa, koja je u drugim zemljama ne samo neprimjerena, nego strogo zabranjena" - naglasila je Nemet.

Dodala je kako popuštanje ekstremistima i radikalima itekako ima svoju cijenu. U prilog tomu spomenula je primjer nedavnog istraživanja GONG-a po kojem samo 27 posto hrvatskih maturanata smatra da je NDH bila fašistička država.

"Drugim riječima, državne institucije relativizacijom povijesnih činjenica šalju poruku djeci da u ustaštvu nema ništa loše. To je zastrašujuće i to je atmosfera u kojoj ulazimo na ove izbore. Ponosna sam što Istra nije dio tog svijeta. Istra je u svakom smislu svijet za sebe, progresivna oaza u kojoj žive sasvim druge vrijednosti", zaključila je Nemet.