Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremne za Sabor

Lijevo-zelena koalicija predstavila žene nositeljice lista u šest izbornih jedinica: "Imamo puni rodni paritet"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Žene su zakon", poruka je lijevo-zelene koalicije (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad) koja je u nedjelju pred Hrvatskim saborom predstavila nositeljice lista u šest izborih jedinica i njihov program za koji će se zalagati uđu li u Sabor.

"Danas je povijesni dan u Hrvatskoj jer se po prvi puta predstavljaju izborne liste na kojima ima više nositeljica nego nositelja. Ponosne smo što je upravo naša koalicija nova politička snaga koja nudi žensku politiku za 21. stoljeće", rekla je Sandra Benčić.

Pročitajte i ovo Zorislav Antun Petrović Europarlamentarni izbori Zorislav Antun Petrović predstavio listu Zelene alternative - ORaH Katarina Peović Europarlamentarni izbori Katarina Peović predstavila listu Radničke fronte

Ustvrdila je da su nositeljice lista žene koje godinama u svojim sredinama rade na poboljšanju života ranjivih skupina, gospodarstva te na pitanjima izgradnje zajednice i solidarnosti u njoj.

To su Nataša Hlaban (3. izborna jedinica), Danijela Dolenec (6.), Rada Borić (7.), Katarina Peović (8.), Atana Grbić (9.) i Tamara Visković (10.).

"HDZ i SDP imaju po jednu nositeljicu liste, a mi imamo šest i puni rodni paritet. Imamo i program koji zagovara rodnu ravnopravnost, a to je važnije nego rodna zastupljenost na listi", kazala je Danijela Dolenec dodavši da rodna ravnopravnost znači jednakost žena i adekvatno valoriziranje njihova rada.

Najavila je da će se zastupnici lijevo-zelene koalicije u Saboru boriti za pravo na legalan, besplatan i dostupan pobačaj te protiv naknadnog priziva savjesti, provedbu konvencije protiv nasilja u obitelji i ravnopravnost LGBT osoba na svim područjima, uključujući i udomljavanje i posvajanje djece.

U prošlom sazivu Sabora ni 13 posto žena

Rada Borić poručila je da su spremne za preuzimanje mjesta u Saboru. "Svaka od ovih žena može zamijeniti bilo kojeg muškarca u Saboru svojim znanjem i borbenošću". Podsjetila je da u prošlom sazivu Sabora nije bilo ni 13 posto žena, dok se u europskim parlamentima njihova zastupljenost kreće od 30 do 50 posto.

Katarina Peović ocijenila je da će se na jesen u Hrvatskoj pojačati klasni sukob pa građani na predstojećim izborima imaju prilike glasati za one koji štite radnička prava i koji će inzistirati na povećanju radničkih plaća i uvjeta rada.

Peović ističe da su u Hrvatskoj danas plaće niže, a broj radnih sati viši od europskog prosjeka, 90 posto ugovora o radu je na određeno vrijeme, a 50 posto ih sklapaju mladi.

"MI smo cijelu generaciju potpuno degradirali, a među ljudima koji su otišli iz Hrvatske 14 posto je radno sposobnog stanovništva i jako puno žena, oni još uvijek rade u uvjetima koji nisu dostojni radnika 21. stoljeća", kaže Peović.

Na potrebu veće pozornosti prema osobama s invaliditetom ukazala je nositeljica izborne liste u 3. izbornoj jedinici Nataša Hlaban jer na tom području živi više osoba s invaliditetom nego u ostalim dijelovima Hrvatske.

Važno je donijeti zakonske izmjene koje se odnose na socijalu skrb, inkluzivne dodatke, osobne invalidnine i sl, rekla je Hlaban.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene