Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vodič

Korisne informacije za glasanje: Sve što trebate znati o parlamentarnim izborima i prošlim vladama

Informacije o parlamentarnim izborima
Informacije o parlamentarnim izborima Foto: DNEVNIK.hr
U nedjelju 5. srpnja održat će se parlamentarni izbori na kojima biramo 10. saziv Sabora.

Zastupnike u Hrvatski sabor biraju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. U Sabor se bira 151 zastupnik od kojih se 140 zastupnika bira se u deset izbornih jedinica (u svakoj po 14 zastupnika).

Pročitajte i ovo Policijska tražilica Traži se Prepoznajete li muškarca s fotografije? Policija objavila zašto ga traže Provjereno: Premijer i mediji - 4 Otkriva Provjereno Gura li Vlada afere pod tepih? "Pravo je ime tog članka - ne želimo da znate kako krademo"

3 zastupnika biraju birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj (dijaspora) na temelju lista u posebnoj XI. izbornoj jedinici i osam (8) zastupnika u Hrvatski sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u posebnoj XII. izbornoj jedinici koju čini područje Republike Hrvatske.

Informacije o parlamentarnim izborima Informacije o parlamentarnim izborima (Foto: DNEVNIK.hr)

Glasanje na dan izbora traje neprekidno od 7 do 19 sati. U sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava glasanje traje dva dana, s tim da završava na dan kada završava u Hrvatskoj. Biračka mjesta zatvaraju se u 19:00, a biračima koji su se tada zatekli na biralištu omogućit će se glasanje. Nakon provedenih izbora i objavljenih rezultata, koalicije i stranke koje uđu u parlament pokušat će sastaviti Vladu, a mandat za sastav Vlade daje predsjednik Republike.

Pogledajte kome je i kada pošlo za rukom sastaviti vladu

Informacije o parlamentarnim izborima Informacije o parlamentarnim izborima (Foto: DNEVNIK.hr)

Rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor izbora utvrđuje Državno izborno povjerenstvo. Glasanje se obavlja osobno, glasačkim listićem. Glasa se za liste izborne jedinice navedene na glasačkom listiću. Glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste izborne jedinice. Ako birač želi pojedinom kandidatu na toj listi dati preferirani glas, zaokružuje redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas.

Što je obilježilo prethodne Vlade

Informacije o parlamentarnim izborima Informacije o parlamentarnim izborima (Foto: DNEVNIK.hr)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene