Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispod radara

Stručnjakinja analizira predizbornu komunikaciju: ''Plenković je kao strogi učitelj, Bernardić neoriginalan učenik, a Škoro je bolji kad piše''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predizborna kampanja još nije službeno počela, ali situacija na političkoj sceni itekako se zahuktava. Komunikaciju i retoriku najvažnijih aktera u kampanji za parlamentarne izbore u najnovijoj epizodi emisije Ispod radara analizirale su Mia Kovačić i komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.

Iako predizborna kampanja za predstojeće parlamentarne izbore službeno još nije započela, ona neslužbena u punom je jeku.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Teške riječi Plenković prozvao tri stranke: "Svi su korumpirani. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan" Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Počela su prepucavanja glavnih političkih aktera, a iz njihove se komunikacije puno toga može zaključiti. Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček u novoj epizodi emisije Ispod radara podsjeća na to koliko je retorika važna.

''Ona daje kredibilitet političaru. Ljudi ga percipiraju kao sposobnog ili nesposobnog ovisno o načinu na koji komunicira'', objasnila je.

U novoj epizodi Ispod radara Kišiček s Mijom Kovačić analizira tri vrlo različita retorička profila iz, prema istraživanju Crobarometra, triju najjačih političkih opcija - HDZ-a, Restart koalicije i Domovinskog pokreta.

Tko se od trojice snažnih kandidata čini kao strogi učitelj, a tko sjedi u prvoj klupi, pogledajte u videu ispod.

Smiren, ali direktan Plenković

Za predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića Kišiček ističe da je vrlo elokventan i smiren, no po potrebi i vrlo direktan te žestok. ''Ima taj stil u kojemu mu nitko nije ravan i nitko mu ne može retorički ni komunikacijski konkurirati, a niti politički'', kaže stručnjakinja.

Neuvjerljivi Bernardić

S druge je strane šef SDP-a Davor Bernardić, koji se trudi biti žestok i oštar, ali je u tome neuvjerljiv, pa postaje vulgaran, objašnjava Gabrijela Kišiček. Posljednji njegov takav istup bio je onaj u kojem je predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića nazvao ''Plenkovićevim rektalnim alpinistom''.

Gdje je Škoro? 

Miroslav Škoro je pak u sredini, s Plenkovićem na jednoj i Bernardićem na drugoj strani. Staložen je kao Plenković i, objašnjava Kišiček, ima želju ''bocnuti'', ali se izražava vrlo jednostavno, što je pokazao i u intervjuu s Lanom Ružičić za DNEVNIK.hr.

''Čini mi se da je oštriji u pisanom obliku. Valjda ima više vremena odvagnuti riječi. Vidjet ćemo kakav će biti u sučeljavanju i hoće li u lice reći što misli, ili je lakše napisati status na Facebooku'', kaže Kišiček.

Tko je, po vama, bolji retoričar?

  • Andrej Plenković
  • Davor Bernardić
  • Miroslav Škoro

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene