Davor Bernardić, Miroslav Škoro i Andrej Plenković
Davor Bernardić, Miroslav Škoro i Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr/Pixsell

Predizborna kampanja još nije službeno počela, ali situacija na političkoj sceni itekako se zahuktava. Komunikaciju i retoriku najvažnijih aktera u kampanji za parlamentarne izbore u najnovijoj epizodi emisije Ispod radara analizirale su Mia Kovačić i komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček.


Iako predizborna kampanja za predstojeće parlamentarne izbore službeno još nije započela, ona neslužbena u punom je jeku.

Vezani članci Miroslav Škoro Škoro Plenkoviću: "Nazvao nas je bljedunjavom strankom. Nevjerojatno da to dolazi od osobe koja ima papire da je bljedunjav" Sučeljavanje Plenkovića i Bernardića na Novoj TV ANKETA - Tko vam je bio bolji, Andrej Plenković ili Davor Bernardić?

Počela su prepucavanja glavnih političkih aktera, a iz njihove se komunikacije puno toga može zaključiti. Komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček u novoj epizodi emisije Ispod radara podsjeća na to koliko je retorika važna.

''Ona daje kredibilitet političaru. Ljudi ga percipiraju kao sposobnog ili nesposobnog ovisno o načinu na koji komunicira'', objasnila je.

U novoj epizodi Ispod radara Kišiček s Mijom Kovačić analizira tri vrlo različita retorička profila iz, prema istraživanju Crobarometra, triju najjačih političkih opcija - HDZ-a, Restart koalicije i Domovinskog pokreta.

Tko se od trojice snažnih kandidata čini kao strogi učitelj, a tko sjedi u prvoj klupi, pogledajte u videu ispod.

Smiren, ali direktan Plenković

Za predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića Kišiček ističe da je vrlo elokventan i smiren, no po potrebi i vrlo direktan te žestok. ''Ima taj stil u kojemu mu nitko nije ravan i nitko mu ne može retorički ni komunikacijski konkurirati, a niti politički'', kaže stručnjakinja.

Neuvjerljivi Bernardić

S druge je strane šef SDP-a Davor Bernardić, koji se trudi biti žestok i oštar, ali je u tome neuvjerljiv, pa postaje vulgaran, objašnjava Gabrijela Kišiček. Posljednji njegov takav istup bio je onaj u kojem je predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića nazvao ''Plenkovićevim rektalnim alpinistom''.

Gdje je Škoro? 

Miroslav Škoro je pak u sredini, s Plenkovićem na jednoj i Bernardićem na drugoj strani. Staložen je kao Plenković i, objašnjava Kišiček, ima želju ''bocnuti'', ali se izražava vrlo jednostavno, što je pokazao i u intervjuu s Lanom Ružičić za DNEVNIK.hr.

''Čini mi se da je oštriji u pisanom obliku. Valjda ima više vremena odvagnuti riječi. Vidjet ćemo kakav će biti u sučeljavanju i hoće li u lice reći što misli, ili je lakše napisati status na Facebooku'', kaže Kišiček.