Obavijesti Pretražite Navigacija
"Kod nekih sam popustio"

Božinović se posipa pepelom zbog rukovanja u Sisku: "To je bila greška, pokazao sam jednu vrstu slabosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Davor Božinović rekao je u srijedu da je iz ove perspektive bila greška što se na skupu HDZ-a u Sisku 8. lipnja rukovao s nekim građanima, naglasivši da se u tom trenutku dobro osjećao zbog dobre epidemiološke situacije, a iz današnje perspektive postupio bi drugačije.

"Skup u Sisku 8. lipnja bio je organiziran na otvorenom uz sve epidemiološke mjere, opća situacija u tom trenutku bila je dobra bez novooboljelih od COVID-19. Iz ove današnje perspektive trebao sam možda postupiti drugačije. Možemo govoriti da je to bila greška, no tada smo se svi dobro osjećali zbog povoljne epidemiološke situacije", kazao je Božinović na konferenciji za novinare HDZ-a o globalnoj prepoznatljivosti Hrvatske i EU-a, odgovarajući na novinarske upite.

Pročitajte i ovo Bregana Uskoro sastanak s Božinovićem Slovenski ministar objasnio što se mijenja na granici te poručio: "Ne radi se o ponovnoj uspostavi unutarnje kontrole" Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Oglasio se i Jandroković Božinović objasnio što znače punktovi na granici i hoće li ometati prolazak putnika

"Pokazao sam jednu vrstu slabosti, vidio sam prvi put puno novih ljudi, neke sam odbio laktom, a kod nekih sam popustio", dodao je.

Mediji su ovih dana objavili fotografije s druženja Božinovića sa članova HDZ-a u Sisku 8. lipnja, u njegovoj 6. izbornoj jedinici.

Božinović je potvrdio i da je pretjerano reagirao kada je kategorički tvrdio da se nije ni s kim rukovao, pojasnivši da se nije sjetio detalja događaja te pripisavši to refleksnoj radnji prilikom sastanaka s ljudima.

U razdoblju od 31. svibnja do 8. lipnja u Hrvatskoj je bio zabilježen jedan novozaraženi od koronavirusa.

Na novinarsku konstataciju da premijer Andrej Plenković odbija ići u samoizolaciju Božinović je kazao kako je to netočna tvrdnja jer se ne radi o odbijanju. Pritom je podsjetio na preporuke epidemiološke struke.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), naime, sinoć su priopćili da nije bilo ''bliskog kontakta'' prilikom premijerova kratkog susreta, manjeg od tri minute, i fotografiranja bez rukovanja, s tenisačem Novakom Đokoviće prilikom zadarskog Adria Toura. Zato premijer Plenković ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere, uključujući ponovna testiranja na koronavirus i samoizolaciju, naveli su iz HZJZ-a.

Ne sluša se ono što govore ovlaštene i educirane osobe

"Više nitko ne sluša ono što govore osobe koje su ovlaštene i educirane, a to su epidemiolozi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Opasna bi bila teza zanemarivati ono što govori struka, a povoditi se za izjavama ljudi koji o tome nemaju znanja i koriste to u predizborne svrhe", rekao je novinarima ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Božinović.

Na upit jesu li građani izgubili povjerenje u stručnost Nacionalnog stožera zbog uplitanja politike, Božinović je odgovorio da na mišljenje javnosti utječe puno toga, ali ne mogu o stručnim pitanjima govoriti oni koji za to nisu ovlašteni i osposobljeni.

"Kad smo bili suočeni s najvećom krizom, javnost je davala veliku podršku Stožeru. Kada smo rezultatima pokazali da se možemo nositi s tom krizom, onda su se počeli javljati razni akteri u političkom životu i počeli mijenjati svoje početne teze", naglasio je Božinović.

Izborni program HDZ-a "Hrvatska i EU – globalna prepoznatljivost, nova suverenost i sigurnost”

HDZ je na konferenciji za novinare pod nazivom "Hrvatska i EU – globalna prepoznatljivost, nova suverenost i sigurnost'' predstavio dio izbornog programa koji se odnosi na vanjsku, unutarnju i sigurnosnu politiku.

Kandidatkinja HDZ-a u 7. izbornoj jedinici i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac podsjetila je na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a te donošenje hitnih europskih mjera pomoći za gospodarstvu i zdravstvenom sustavu.

Radili smo i na instrumentu za oporavak i višegodišnjem financijskom okviru, Hrvatsku čeka oko 22 milijarde eura, istaknula je Brnjac.

Dodala je kako im je cilj osigurati bespovratna sredstva, a ne zadužiti našu djecu, kao i cjelovito riješiti obnovu Zagreba nakon potresa.

Preuzeli mandat s 9 posto iskorištenosti EU sredstava, a danas više od 96 posto

"Kada smo preuzeli mandat, imali smo 9 posto iskorištenosti EU sredstava, a danas je to više od 96 posto'', kazala je.

Božinović, međunarodni tajnik HDZ-a, kao prioritet izdvojio je sigurnost hrvatske granice. I on je naglasio uspješno povlačenje EU sredstava i pregovore s EU-om o dodatnih 500 milijuna eura za zaštitu granice.

"Prethodna vlada SDP-a imala je na raspolaganju 85 milijuna eura, a nisu iskoristili ni jednu lipu", rekao je Božinović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene