Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strani mediji

'Papa Benedikt branit će europske kršćanske korijene u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. branit će europske kršćanske korijene, zauzet će se za jačanje obitelji i izgradnju društva s kršćanskim vrijednostima te za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji tijekom svog pastoralnog posjeta Zagrebu ovoga vikenda, javljaju svjetski mediji.

'Papa Benedikt XVI. branit će europske kršćanske korijene tijekom pastoralnog posjeta Hrvatskoj..., većinski katoličkoj zemlji čije vodstvo želi pridruživanje Europskoj uniji', piše France Presse. Papin glasnogovornik otac Federico Lombardi dao je naslutiti da će Benedikt ovaj posjet iskoristiti kako bi se zauzeo za pristupanje Hrvatske EU-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susret na Trgu bana Jelačića 2.000 mladih iz BiH dolazi na susret s Papom Slika nije dostupna Posljednje pripreme Sve je spremno za dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku

Benedikt želi pojačati veze koje je njegov prethodnik Ivan Pavao II. uspostavio sa zemljom u kojoj je od 4,5 milijuna ljudi skoro 90 posto katolika, napomenuo je glasnogovornik. To ne iznenađuje kad je riječ o papi Nijemcu kojemu je jačanje europskoga kršćanskoga naslijeđa jedna od tema pontifikata. Benedikt često poziva predstavničke institucije na kontinentu da formalno priznaju vjerske korijene, a to je nešto što do danas uglavnom ne nailazi na odaziv, navode mediji.

'Papa se nada da će se to (hrvatsko članstvo u EU-u) ostvariti i da će ta zemlja sa sobom donijeti bogatstvo svoje kulture i (kršćanske) vrijednosti bogate tradicije hrvatskoga naroda', kazao je Lombardi za vatikansku televiziju. Mediji navode da Papina želja da Hrvatska zauzme svoje mjesto u EU-u dolazi u vrijeme velikog pada podrške članstvu te da se pad oduševljenja smatra posljedicom malodušnosti izazvane presudom koju je Haaški sud donio na suđenju dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Očekuje se da će Papa tijekom svog dvodnevnog boravka u Zagrebu pozdraviti potez za pridruživanje EU-u i istodobno upozoriti Hrvate da zadrže svoju vjeru. 'Tijekom svog 19. pohoda u inozemstvo i trinaestog u europske zemlje, 84-godišnji Papa će nastaviti isticati važnost koju pridaje oživljavanju kršćanskih korijena Europe', javila je katolička agencija CNS.

CNS podsjeća da je Benediktov prethodnik, blaženi papa Ivan Pavao II. posjetio Hrvatsku 1994., 1998. i 2003. te da je prilikom svog posljednjeg posjeta rekao da je kršćanstvo odgovor na izazove s kojima je zemlja suočena jer joj nudi čvrste temelje univerzalnih vrijednosti, kao što su poštivanje ljudskog života i digniteta, vjerska sloboda i solidarnost, a to je poruka koju će Benedikt XVI. vjerojatno ponoviti. Lombardi je rekao da će u Papinu govoru 'zasigurno biti riječi o kulturi, tradiciji i identitetu hrvatskoga naroda, a isto tako i o očekivanjima u pogledu učlanjivanja u Europsku uniju'.

Benedikt XVI. je dvaput posjetio Hrvatsku putovao kao kardinal Joseph Ratzinger, tada jedan od najviših vatikanskih dužnosnika. Ovaj posjet, u koji dolazi u Hrvatsku prvi put kao papa, službeno se smatra apostolskim putovanjem na proslavu Nacionalnog dana obitelji u RH. U nedjelju će Papa na zagrebačkom hipodromu predvoditi misu na kojoj će sudjelovati oko 300.000 ljudi. Vjeruje se da će tada još jednom ponoviti katoličko učenje o tradicionalnim obiteljskim vrijednostima. U to se ubrajaju protivljenje istospolnim zajednicama i čuvanje braka kao nerazdružive veze muškarca i žene u svrhu rađanja potomstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene